Moda i ljepota
0

Današnje kompjuterske igre pomažu pri gubitku kilograma

Sarajevo-x.com
Najnovije kompjuterske igre poput onih na Wii konzolama japanske kompanije Nintendo pomažu u sagorijevanju ogromnih količina kalorija, jer igrači moraju biti fizički aktivniji za bolju kontrolu igre, zaključili su istraživači sa Univerziteta John Mores u Liverpoolu.

Istraživače je interesovalo da li kompjuterske igre mogu zadovoljiti potrebe dnevnih fizičkih aktivnosti koje su neophodne za zdrav razvoj djece, a uspjeli su dokazati da je redovnim igranjem "aktivnih" kompjuterskih igara moguće godišnje skinuti do 12 kilograma.

U studiji, u kojoj je učestvovalo pet djevojčica i sedam dječaka u dobi od 13 do 15 godina, poredio se nivo fizičke aktivnosti tokom korištenja Wii konzole sa nivoom fizičke aktivnosti kojeg zahtijevaju tradicionalne "statične" konzole.

"Nakon obavljenih testova jasno je da igrače konzole sa senzorom za pokrete mogu pozitivno utjecati na kardiovaskularni sistem djeteta, nivo energije i sagorijevanje kalorija", saopćio je profesor Tim Cable, koji je ujedno i voditelj studije.

Izmjereno je da tokom 15-minutne igre sa tradicionalno dizajniranom konzolom, ispitanici su u prosjeku potrošili 60% više energije nego kada su mirovali. Ali, kada su ispitanici koristili Wii konzolu taj iznos se povećao na 156%.

Primjećeno je i da su dječaci u oba slučaja potrošili mnogo više energije u odnosu na djevojčice.

Tokom ispitivanja efekata aktivne konzole broj srčanih otkucaja se, sa 85 otkucaja u minuti ostvarenih u igri sa tradicionalnom konzolom, popeo na nevjerovatnih 130 otkucaja u minuti.

Dakle, ukoliko se igrate sa Wii konzolom 12 i pol sati sedmično, možete utrošiti do 1.830 kalorija sedmično.

Neovisno od pozitivnih zaključaka nove studije, roditelji bi trebali vlastitoj djeci ograničiti pristup kompjuterskim igrama i ohrabriti ih na igru u prirodi kako bi im obezbijedili što zdraviji i ispunjeniji život.