Moda i ljepota
161

Bh. dizajnerica Hana Sirćo je autorica kolekcije za osobe s invaliditetom

Klix.ba
Hana Sirćo je mlada bh. dizjanerica i autorica kolekcije za osobe s invaliditetom. Kolekcija koja je nastala u saradnji s Mirjanom Deak predstavljena na 31. Nivea Fashion Weeku u Sarajevu nosi naziv "New me" jesen/zima 2013, a dizajnerica navodi kako je prva kolekcija takve vrste u BiH i regiji.

"Pri izradi kolekcije poseban naglasak bio je na tome da je odjeća udobna, jednostavna za obući i skinuti (napravljene su posebne olakšice koje nisu vidljive golim okom, a koje omogućavaju udobnost i lakše oblačenje, npr. ušici na koljenima, jakne na leđima kraće do linije sjedenja itd.), te da je uz sve to u skladu s modnim trendovima", pojašnjava Sirćo.

Njena druga kolekcija za djevojčice i dječake za proljeće/ljeto 2014 nosi naziv "Rio" i inspirisana je Brazilom, šarenilom, veselim bojama i plažom, a šivanje i materijal su finansirali UNICEF, USAID, te udruženje "Dajte nam šansu".

Hana trenutno radi u školi glume Mali Magacin Kabare kao kostimografkinja i scenografkinja, a u budućnosti planira učenje i usavršavanje u oblasti modnog dizajna u Milanu. Njene haljine su nosile bh. manekenka Sarah Čerkez i glumica Zana Marjanović.

Crtanje obožava još od malih nogu, a često je osvajala nagrade na raznim takmičenjima.

"Godine 1995. sam svojim crtežom na Centrotransovom konkursu osvojila 200 čokolada, što je tada nakon rata bilo nešto veliko", prisjeća se Hana kroz smijeh.

Želja za modnim dizajnom se javila dok je pohađala gimnaziju.

"Tada mi je jedna nastavnica umjetničke škole, kad sam joj pokazala svoje skice, predložila da s njenim učenicima predstavim jednu svoju kombinaciju na Fashion Weeku u Sarajevu", kaže Hana. Nakon gimnazije upisala je Pravni fakultet, no navodi kako nije odustala od modnog dizajna.

"Moja ideja vodilja jeste njegovati svoj individualni stil i nikad ne odustajati od toga", kaže Hana koja pored modnog dizajna voli i orijentalni ples koji trenira već šest godina.