Javan i besraman
8

Rasizam u italijanskoj modnoj industriji sve izraženiji

S.H.P.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Italijanska dizajnerica Stella Jean kazala je kako treba učiniti mnogo više kada je riječ o suzbijanju rasizma u italijanskoj modnoj industriji. Rasistička pitanja s kojima se modeli crne boje kože stalno susreću u Italiji su: "Ti si crnkinja, kako možeš biti Italijanka?", "Da li perete kosu?"...

Stella Jean je dizajnerica koja ima korijene sa Haitija, Kariba i Italije, ove godine je odlučila da neće učestvovati na Milan Fashion Weeku u znak protesta zbog rasizma u italijanskoj modnoj industriji. Ona je pokrenula kampanju "Jesu li životi crnaca bitni u italijanskoj modi?", kojom također želi potaknuti da modni brendovi zaposle više osoba crne boje kože.

"Odrastanje kao crnkinja u Italiji je ekstremno teško. Često o sebi čujete ružne stvari. Ja sam jedini član Italijanskog modnog vijeća od njih 113 koji je crne boje kože", kazala je. Prije dvije godine Prada je objavila kolekciju koja je imala rasističke konotacije. Ova kolekcija zgranula je javnost, a ubrzo nakon objave ovaj modni brend povukao je niz "rasističkih proizvoda". Italijansko modno vijeće kaže kako se mnogi njegovi brendovi trude biti inkluzivniji, ali da i vlada i druge organizacije moraju voditi pozitivnim promjenama.

Vjerovanje da su Italijani isključivo bijelci i dalje postoji u Italiji, a rasizam u Italiji je, kako kaže Stella, i dalje javan i besraman.