U naselju Ciglane
208

Zoo Centar otvorio još jednu poslovnicu u Sarajevu: Besplatne poslastice za ljubimce i poklon bonovi

Posjetili smo novootvoreni Zoo Centar na Ciglanama (Foto: I. L./Klix.ba)
Posjetili smo novootvoreni Zoo Centar na Ciglanama
Zoo Centar je lanac specijalizovanih prodavnica za kućne ljubimce čije usluge građanima Sarajeva stoje na raspolaganju više od 20 godina. Sada su otvorili sedmu poslovnicu, i to u naselju Ciglane.

Veliko otvorenje još jednog pet shopa, drugog od početka ove godine, ali i ponovno osvajanje AAA bonitetne oznake, bili su povod za razgovor sa vlasnikom Zoo Centra Armanom Akšamovićem.

Jednom prilikom ste izjavili da je pet industrija specifična djelatnost. Zašto?

Pet industrija jeste specifična djelatnost, prvenstveno zbog toga što je riječ o, uslovno kazano, trgovini živim bićima. Na živo biće ne postoji garancija. S druge strane, ako nekome prodate terarijsku životinju, vi ne znate ništa o tom kupcu - da li je u pitanju odgovorna osoba, koja će adekvatno zbrinuti tu životinju ili će je jednostavno, kada joj dosadi, pustiti u prirodu. Tako da, vrlo je osjetljivo područje i u tom segmentu neophodno je raditi na edukaciji kupaca i apelovati na njihovu savjest.

Posjetili smo novootvoreni Zoo Centar na Ciglanama (Foto: I. L./Klix.ba)
Posjetili smo novootvoreni Zoo Centar na Ciglanama (Foto: I. L./Klix.ba)

Sve je počelo prije 24 godine sa radnjom na Grbavici, nedavno ste otvorili pet shop na Ciglanama. Ovo je sedma poslovnica u nizu, Zoo Centar postaje lanac trgovina?

Da, počelo je na Grbavici sa radnjom koja je i danas omiljena mnogim našim kupcima. Zatim smo otvorili pet shop u SCC-u sto se pokazalo odličnim potezom. Nakon toga smo se prihvatili realizacije Zoo Centra Otoka, koji je naš najveći prostor od 320 kvadrata, gdje smo objedinili sva naša dosadašnja znanja i iskustva, kako u ponudi, tako i u enterijeru. Uslijedilo je otvaranje jos jednog ozbiljnog pet shopa na Dobrinji, potom smo otvorili Zoo Centar Alta i Aria. Na koncu, osluškujući potrebe kupaca, odlučili smo se i za Ciglane, za koje smatramo da su lokacija kojoj je jedna ovakva prodavnica nedostajala. U bližoj budućnosti imamo u planu i osmu radnju, no za sada vam ne mogu reci ništa više o tome.

Slogan Zoo Centra glasi "All We Need is Love". Da li je zaista samo ljubav dovoljna?

Osim ljubavi i pažnje jako je bitno posjedovati razvijen osjećaj za odgovornost. Ako kao vlasnici kućnih ljubimaca prvenstveno nismo odgovorni, onda je bolje posjedovanje kućnog ljubimca i brigu o njima prepustiti onima koji jesu, a u tom širem kontekstu, imati kućnog ljubimca je puno više od ljubavi.

Vaša prva radnja otvorena je u vrijeme kada pet djelatnost u BIH nije postojala. Borite li se i dalje sa administracijom?

Borba sa administracijom je konstanta u našem poslovnom okruženju. U moru nepomirenih propisa i neusklađenih zakonskih odredbi na različitim administrativnim nivoima snalazimo se kako najbolje znamo. Uostalom kao i većina drugih privrednika.

Posjetili smo novootvoreni Zoo Centar na Ciglanama (Foto: I. L./Klix.ba)
Posjetili smo novootvoreni Zoo Centar na Ciglanama (Foto: I. L./Klix.ba)

Već nekoliko godina Zoo Centar dobija AAA bonitetne oznake. Šta je recept za uspjeh koji traje?

Zoo Centar je dobitnik 3 zlatna AAA vec drugu godinu zaredom. Čitav sklop faktora dovodi do ovakvog uspjeha - prevashodno vizija, cilj, zatim puno snage, volje i istrajnosti da se nosite sa svim izazovima na koje nailazite u današnjim tržišnim utakmicama. I naravno, od presudne vaznosti je i da imate tim ljudi na koji se možete osloniti.

Veliki ste ljubitelj i poznavatelj engleskih buldoga? Kako je izgledao vaš prvi susret sa ovom pasminom?

Kao tinejdžer sam uvijek maštao da imam engleskog buldoga. To je rasa koja zahtijeva stalnu brigu. Karakterom su potpuno različiti, što ih čini psima koje neko ili voli, ili ne voli. Sredine nema. Ja ih lično obožavam.

Kažu da ste kao poslodavac strogi ali pošteni. Ima li istine u tome?

Nisam znao da to govore, onda sam dobro prošao! Šalu na stranu, uposlenici Zoo Centra su ujedno i najjači resurs ove kompanije. Jesam zahtjevan, ali nastojim da cijenim svačiji trud i rad, a posebno sam zahvalan onima koji se u Zoo Centru vide dugoročno.

Posjetili smo novootvoreni Zoo Centar na Ciglanama (Foto: I. L./Klix.ba)
Posjetili smo novootvoreni Zoo Centar na Ciglanama (Foto: I. L./Klix.ba)

Puno pažnje poklanjate web prodaji. Mislite li da smo kao tržište zreli za ozbiljnu online trgovinu?

Pratimo svjetske trendove i u web prodaju ulažemo unazad dvije godine. Mislim da ovdje ima još puno prostora za napredak, a da istovremeno treba raditi i na promjeni svijesti kupaca da shvate da je online kupovina puno praktičnija i jeftinija od klasične prodaje u trgovini.

Niz od 25 godina bavljenja ovim poslom nije malo. Šta vas motiviše da istrajete?

Osnovni motiv, odnosno moja pokretačka snaga, je doprinos društvu u kojem živimo. Zoo Centar je bio pionir ove djelatnosti u Bosni i Hercegovini, danas ima lidersku poziciju, ne samo u BiH, već smo rame uz rame i regionalno. Nije ni malo jednostavno raditi sa 60 brandova, koliko trenutno imamo u asortimanu, za neke od njih smo i direktni uvoznici, ali nastojimo da i BiH ima kvalitetan, savremen pet shop sa ponudom kakvu možete naći i u drugim evropskim zemljama.

Gajite i ljubav prema egzotičnim životinjama. U vašim radnjama mogu se naći vrste koje se rijetko viđaju na našim prostorima?

Da, kako sam već naveo, trudimo se da i u ovoj oblasti pratimo trendove. Nebrojeno puta smo prezentovali egzotične životinje koje do tada nisu bile poznate u BiH, a posebno nam je zadovoljstvo što i danas često imamo posjete djece iz vrtića i osnovnih škola koja sa vaspitačima i nastavnicima, dolaze u potrazi za edukacijom o njima nepoznatim vrstama čije su fotografije mogli gledati samo u knjigama.

Posjetili smo novootvoreni Zoo Centar na Ciglanama (Foto: I. L./Klix.ba)
Posjetili smo novootvoreni Zoo Centar na Ciglanama (Foto: I. L./Klix.ba)

Koji su planovi za budućnost?

Na čemu ćemo raditi sljedeće, a što je moja vizija vec duže vrijeme, jeste otvaranje svojevrsnog centra koji bi objedinio sve usluge za kućne ljubimce na jednom mjestu. Radi se o objektu koji će pored pet shop-a i veterinarske apoteke sadržavati veterinarsku bolnicu, vrtić za kućne ljubimce, te grooming salon. Riječ je o velikom projektu, no uvjereni smo u uspješnost njegove izvedbe.

Imate li kućnog ljubimca?

Ja sam izgubio mog vjernog prijatelja, buldoga Benija, koji je sa mnom proveo 13 godina. Kćerka ide mojim, ali nešto drugačijim koracima. Ona ima crnu srednju pudlu i britansku mačku.

Zoo Centar je čest gost pet sajmova sa kojih donose aktuelne nove proizvode i korisne informacije, a osim što su pioniri u prodaji kućnih ljubimaca, njihova priča traje zahvaljujući, prije svega, odgovornosti koju ulažu u svaki aspekt djelovanja. Sa motom "All We Need is Love", ulaze u treću deceniju postojanja, unaprijed se radujući vremenu koje će provesti sa svojim kupcima, ali i njihovim kućnim ljubimcima.

Kompletna ponuda artikala Zoo Centra dostupna je i preko web shopa, sa besplatnom dostavom za iznose preko 50 KM za cijelu BiH.