Napokon je slobodan
75

Najusamljeniji lav na svijetu nakon pet godina provedenih u betonskoj ćeliji stigao u utočište

D. B.
Lav Ruben, koji se nazivao "najusamljenijim lavom na svijetu", u augustu je nakon pet godina provedenih u napuštenom zoološkom vrtu konačno stigao u utočište.

Ruben je pet godina bio u napuštenom zoološkom vrtu u Armeniji, a sada je konačno slobodan nakon što je transportovan u utočište u Južnoj Africi. Organizacija Animal Defenders International (ADI) je saopćila da je 15-godišnji Ruben bio jedina preostala životinja u privatnom zoološkom vrtu koji je zatvoren prije pet godina. Za ostale životinje je dom pronađen, no nijedna od ovih lokacija nije imala mjesta za Rubena.

Zbog toga je ovaj lav proveo pet godina u betonskoj ćeliji, što je negativno utjecalo na njegovu pokretljivost usljed neuhranjenosti i nedostatka vježbe.

"Lavovi su najdruštvenije velike mačke, žive u porodicama u divljini. Zato je Rubenu sigurno bilo užasno teško što nije imao kontakt i komunikaciju s drugim lavovima", izjavio je predsjednik ADI-ja Jan Creamer.

Srećom, "najusamljeniji lav na svijetu" je dobio pomoć organizacije ADI i kompanije Qatar Airways Cargo, koji su osigurali Rubenovo putovanje od Armenije do ADI-jevog rezervata za divlje životinje u Free Stateu u Južnoj Africi.

Nakon što je stigao u augustu, Ruben se trenutno privikava na svoj novi dom u prirodnom okruženju te se oporavlja od godina usamljenosti u zoološkom vrtu. U utočištu veličine 184 hektara žive 32 spašena lava i tigra.

"Ruben je zaista bio u nevolji sve dok se nije pojavio Qatar Airways Cargo. ADI je finansirao njegovu njegu u Armeniji od decembra, a nakon što nismo mogli pronaći letove za njega, uplašili smo se da bi mogao ostati tamo", rekao je Creamer.

Lava su pregledali veterinari u Pretoriji, a njegovo novo stanište je opremljeno rampama i ogradama kako bi se pomoglo lavu da ostane aktivan na siguran način dok radi na povratu pokretljivosti.

"Ruben je počeo da riče, njegova jutarnja rika postaje sve glasnija kako mu se vraća samopouzdanje. Vidjeti ga kako prvi put hoda po travi, čuje glasove svoje vrste s afričkim suncem na leđima, natjeralo nas je na suze", dodao je Creamer.

Držanje lava se od dolaska u Južnu Afriku potpuno promijenilo i više ne osjeća strah.

"Njegova odlučnost da hoda je inspirativna. Ako se spotakne ili padne, samo se podigne i nastavi dalje. On je pravi heroj, za samo nekoliko dana se njegovo kretanje popravilo. Znamo da će ovo biti dug put i zahtijevat će veterinarski tretman, no početak Rubenovog novog života nije mogao biti bolji", zaključio je Creamer.