Budite oprezni
0

Lažni uzgajatelji varaju ljude na internetu: Šta treba provjeriti?

DP
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Prevaranti donose nevolje kupcima, a najviše ispaštaju životinje.

Trgovci mladunčadi u Velikoj Britaniji varaju kupce tako što im prodaju premlade životinje. Pojedina je mladunčad neposredno nakon rođenja izložena teroru.

Više od polovica anketiranih veterinara u Velikoj Britaniji (54%) kaže da loši uslovi u uzgajivačnicama pasa i mačaka dovode do bolesti i komplikacija. Troškovi liječenja mogu dostići cijenu od 1.500 funti, a u težim slučajevima i do 5.000 funti tokom prve godine života ljubimca. Mnoge su životinje zbog zdravstvenih tegoba osuđene na eutanaziju.

Uznemirujuće informacije stižu u vrijeme kada britanska vlada pokreće kampanju kojom želi upozoriti nove vlasnike i sugerira im da detaljno provjere uzgajivača prije kupovine.

Kampanja uvodi u upotrebu termin "petfished", sličan terminu "catfished" i označava osobu koja pod lažnim identitetom na internetu obavlja prodajne i druge djelatnosti. Radi se o ljudima koji varaju kupce, maltretiraju mladunčad i žele ih prodati po paprenim cijenama.

Cilj je kampanje smanjenje potražnje za životinjama koje se prodaju na internetu. Vlada je izdala upute koje pomažu kupcima utvrditi porijeklo uzgajivačnica. Kupci mogu saznati u kakvim uvjetima žive štenci i mačići prije nego što dođu novi dom.

  1. Istraživanje

Pogledajte profil trgovaca i potražite njegovo ime na internetu. Prodaja mladunčadi nekoliko različitih rasa je znak za uzbunu.

  1. Provjera podataka trgovaca

Pretražite na internetu broj telefona trgovaca. Ako se broj nalazi na više različitih oglasa, internetskih stranica i na stranicama s različitim lokacijama i datumima, vjerojatno se radi o prevarantu.

  1. Provjera uzrasta životinje

Štenad i mačići mlađi od osam sedmica ne smiju se prodavati. Izbjegnite kupovinu jako mladih životinja

  1. Provjera zdravstvenih podataka

Važno je da se podaci o cjepivima, liječenju od parazita i čipiranju podudaraju na svakom dokumentu.

Amy Heathcote je kupila mače po imenu Marley od nepoznatog trgovca. Životinja se razboljela samo nekoliko sati nakon dolaska kući. Brzo je odvela mladunče u veterinarsku stanicu gdje je saznala da mladunče ima samo četiri sedmice. Trgovac joj je rekao da je mače rođeno prije dva mjeseca.

"Bilo je prekasno. Veterinar mi je objasnio da mladunčad od mjesec dana teško preživljava jer su prerano odvojeni od majke", kaže Amy za Sky News.