Kontracepcija
17

Promo / Kako se zaštititi od rizičnog seksa?

Ljubav, strast i seks sastavni su dio ljudskog života. U mreži nagona i osjećaja, nerijetko malo prostora ostaje za odgovornost. Pa ipak, odgovornost prema vlastitom tijelu i tijelu partnera treba biti temelj svake zdrave ljubavne i seksualne veze.

Često spominjano spolno odgovorno ponašanje podrazumijeva zrelu odluku punoljetnih osoba o dobrovoljnom stupanju u spolne odnose koji neće naštetiti njihovom psihičkom ili fizičkom zdravlju.

Između ostalog, prvenstveno je važno zaštititi se od spolno prenosivih bolesti te izbjeći neplaniranu trudnoću. Ovi se rizici općenito izbjegavaju aktivnom brigom svakog pojedinca za zaštitu i održavanje vlastitog spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Pa ipak, strast, nagon i osjećaji često nadvladaju brigu, povećavajući rizik od zaraze spolno prenosivim bolestima. Stoga je važno znati da vas u slučaju stupanja u spolne odnose s partnerom nepoznatog ili nedovoljno poznatog zdravstvenog statusa jedino upotreba kondoma može zaštititi od zaraze spolno prenosivim bolestima.

Ista pravila vrijede i za izbjegavanje neplanirane trudnoće. Rizik neplanirane trudnoće se najučinkovitije uklanja izbjegavanjem rizičnih spolnih odnosa, odnosno korištenjem modernih metoda zaštite od neplanirane trudnoće (kontracepcije). O izboru odgovarajuće metode kontracepcije najbolje se posavjetovati sa svojim ljekarom i/ili farmaceutom.

Često se o izbjegavanju rizika od neplanirane trudnoće razmišlja tek nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili spolnog odnosa tokom kojeg je uobičajena metoda kontracepcije zatajila (npr. tableta za redovnu kontracepciju nije uzeta na vrijeme ili je preskočena, kondom je skliznuo ili puknuo itd.).

Da li je tada uopće moguće izbjeći neplaniranu trudnoću?
Srećom, moguće je. Danas postoji vrlo djelotvorna metoda zaštite od neplanirane trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja korištene metode kontracepcije. Nazivamo je hitnom kontracepcijom ili pilulom (tabletom) za dan poslije (ellaOne).

Pilula za dan poslije djeluje tako da odgađa ovulaciju sprečavajući kontakt spermija i jajne ćelije. Zbog toga do oplodnje i ne može doći. Pilulu za dan poslije treba uzeti što prije nakon nezaštićenog spolnog odnosa, neovisno o danu menstrualnog ciklusa, jer joj se tako povećava djelotvornost. Što se duže odgađa uzimanje pilule nakon nezaštićenog spolnog odnosa, rizik da će se dogoditi ovulacija se povećava, a nakon ovulacije pilula više neće djelovati.
Važno je istaknuti da se pilula za dan poslije uzima neovisno o danu menstrualnog ciklusa iz razloga što nije moguće sa sigurnošću predvidjeti plodne dane (ovulaciju), odnosno računanje plodnih i neplodnih dana nije pouzdana metoda zaštite od trudnoće.

Vrlo je važno znati da pilula za dan poslije ellaOne neće naškoditi plodu, odnosno izazvati pobačaj ako se iz neznanja uzme u ranoj trudnoći. Drugim riječima, pilula za dan poslije nije abortivno sredstvo, odnosno ne izaziva pobačaj.

Također, važno je znati da se djelotvornost različitih pilula za dan poslije znatno razlikuje.

ellaOne djeluje kada je najpotrebnije, a to je period neposredno pred ovulaciju kada je rizik od trudnoće najveći, a u kojem drugi hitni kontraceptivi više nisu djelotvorni.

Pilula za dan poslije ellaOne u apoteci se može nabaviti bez recepta.
Nemojte zaboraviti prije upotrebe bilo kojeg lijeka pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima na lijek i medicinsko sredstvo posavjetujte se s ljekarom ili farmaceutom.

Ako želite saznati više o ovoj temi posjetite stranice http://www.danposlije.ba i https://www.facebook.com/hitnakontracepcija/ .