Evropa
0

Kvalitet života najlošiji u Irskoj i Velikoj Britaniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Irska i Velika Britanija najlošija su mjesta za život u Evropi dok su Francuska i Španija najbolja, pokazalo je istraživanje kompanije uSwitch.com.

Servis uSwitch.com analizirao je 16 faktora u deset velikih evropskih zemalja, uključujući visinu PDV-a, osnovne životne troškove poput onih za hranu, gorivo i energiju, broj sunčanih dana u godini, broj dana odmora, broj radnih sati sedmično i očekivanu životnu dob.

Rezultati su pokazali najlošije ocjene za Irsku i Veliku Britaniju, a najbolje za Francusku i Španiju.

Irci su na samom dnu po broju sunčanih dana, najkasnije idu u mirovinu, manje od njih za zdravstvo izdvaja samo Poljska, imaju najskuplji plin i struju (uz Italiju), najskuplji alkohol te daleko najskuplje cigarete.

Visoki troškovi života, mala državna izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje, kratki godišnji odmori i kasna dob za odlazak u mirovinu drže Veliku Britaniju čvrsto na dnu, samo jedno mjesto iznad Irske.

Cijene hrane i goriva su najviše u Evropi, dok su cijene struje, alkohola i cigareta iznad evropskog prosjeka. Velika Britanija više ne uživa reputaciju zemlje s najvišim prihodima po kućanstvu u Evropi, budući da je pala iza Irske, Nizozemske i Danske. Udarac je to za stanovništvo koje je dosad bilo svjesno relativno slabe kvalitete života, ali zato relativno visokih primanja čemu je sada došao kraj.

Izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje su ispod evropskog prosjeka, Britanci su drugi po kratkoći odmora (28 dana), manje od njih imaju samo Nizozemci (27). Francuzi, Španci, Nijemci, Nizozemci, Šveđani i Talijani imaju duži očekivani životni vijek od Britanaca.

Francuska koja se nalazi na vrhu ljestvice ima najraniju dob za odlazak u mirovinu (59,3 godine, isto kao Poljska), najviše ulaže u zdravstvo i ima najdulju očekivanu životu dob (81,09). Radnici imaju visok broj dana godišnjeg odmora (36) - više imaju Španija, Danska, Poljska i Švedska - a Francuska je samo iza Španije i Italije po broju sunčanih dana.

Španija pak ima najviše sunca, najviše dana godišnjih odmora (43), a iako izdvaja najmanje za obrazovanje, ljudi mogu uživati u najnižim cijenama alkohola.

Sve u svemu, Britanci mogu očekivati raditi četiri godine dulje i umrijeti dvije godine mlađi od Francuza, te kroz radnu dob skupiti nešto više od tri godine odmora, dok će se Španci u istom radnom vijeku odmarati preko pet godina i prije otići u mirovinu.

Kako stoji na njihovoj web-stranici, uSwitch.com je slobodan, nepristrani online i telefonski komparativni servis proizvoda i usluga koji pomaže potrošačima da usporede cijene plina, struje, vode, grijanja, telefona, interneta, digitalne televizije, mobilnih telefona, potom hipoteka, kreditnih kartica, tekućih računa i osiguranja. Godine 2010., kako kaže, slavi deset godina otkad je počeo štedjeti novac potrošača.