Trik za sretniji život
3

Kako da vam svaki dan u sedmici bude omiljeni dan, pa čak i ponedjeljak

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Koji vam je najgori dan u sedmici i zašto? Ovo su prva pitanja koja trebate postaviti sebi ako želite promijeniti svoju percepciju o tim danima.

Ako dopustite da vam najgori dan u sedmici ili drugi loši danu ostanu u tom statusu, nastavit ćete se loše osjećati iz sedmice u sedmicu i gomilati nezadovoljstvo svojim životom. Postavlja se pitanje, zašto biste to radili ako svoje dane možete promijeniti da budu ljepši i bolji?

Kroz različite studije, ankete ali, što je najvažnije, na temelju iskustva ljudi, dokazano je da nalazimo razloge da strepimo ili da se bojimo određenih dana u sedmici. Naprimjer, u SAD-u samoubistva se uglavnom događaju ponedjeljkom. Dvije ankete u Engleskoj otkrile su da je utorak jedan od najstresnijih i najnapornijih dana u sedmici. Istraživanje, u kojem su analizirani blog postovi koji su objavljivani svakodnevno, otkrilo je da je srijeda najmanje sretan dan za pisce blogova. Četvrtak je još depresivniji.

"Četvrtak je možda najgori dan u sedmici. Samo vas podsjeća da tjedan traje predugo", piše Nicci French, pseudonim iza kojega stoji bračni par, novinari koji zajedno pišu psihološke trilere. Petak je najopasniji dan za putovanje na posao, pokazuju podaci National Highway Traffic Safety Administrationa. Subotom se možete osjećati puno usamljenije nego raspoloženo i vedro, posebno ako vaše aktivnosti nisu bile u skladu s vašim očekivanjima. Nedjeljna depresija koju osjećate dok očekujete ponedjeljak - klinički je dokazana.

Transformaciju svoje sedmice možete početi od najgorih dana i tako izrezati tjedan, dok ne postignete njegovu potpunu promjenu. Evo i kako.

Precizno detektirate negativne osjećaje i njihov izvor

Prvi dio procesa zahtijeva precizno određivanje što je to što vam zapravo smeta i kakvu vrstu negativnog učinka izaziva kod vas. Nije dovoljno reći da mrzite ponedjeljak zato što morate na posao. Što konkretno ne volite na poslu ponedjeljkom? Je li to osoba s kojom surađujete? Službeno putovanje? Neki sastanak? Stresan i odvratan zadatak koji morate obaviti taj dan?

Ako svoj posao općenito mrzite, a ponedjeljak jednostavno znači početak toga što mrzite, a što će trajati sljedećih pet dana, pokušajte konkretnije odrediti što vam u najgorem danu na poslu uzrokuje "grčeve u trbuhu".

Što detaljnije i subjektivnije razmišljate o tome zašto taj dan stavljate na dno liste vaših omiljenih dana, lakše ćete početi raditi na smanjivanju i uklanjanju tih smetnji. To će taj dan učiniti podnošljivijim, ugodnijim i uspjet ćete napraviti protutezu s aktivnostima koje vam donose radost pa na kraju dana kada saberete dojmove, ispast će da taj dan i nije bio tako loš.

Preuredite svoj tjedan

Zatim, pokušajte preokrenuti način na koji mislite o svojim lošim danima. Razmislite o ponedjeljku sljedeće sedmice, kao o novom početku u kojem ste odlučili nešto napraviti da biste se osjećali bolje. Utorak je u konačnici drugi ponedjeljak, neka vam prođe bez uobičajenih zapreka koje radite da biste se suočili s radnom sedmicom, već ga iskoristite kao priliku da uključite zabavu u inače loš dan. U srijedu napravite svoju listu obaveza i radosti, što je potrebno i što želite napraviti. Četvrtak može biti sedmični podsjetnik da pokažete zahvalnost (zbog onoga što imate, svojim roditeljima, obitelji, prijateljima). Petak je dan za proslavu kraja radne sedmice i početak vikenda. Subota je dan kada imate vrijeme za obitelj, obaveze oko njih ili za sebe i držite se obećanja, s liste obaveza od srijede, da će biti ispunjen osobnim izborima s više radosti. U nedjelju, poslušajte Božju zapovijed i odmarajte se.

Ispunite svaki dan nečim što volite

Novinari koriste izraz "kontra programiranje" što se odnosi na zabavne, fascinantne ili nadahnjujuće priče koje su u suprotnosti s teškim i ozbiljnim vijestima. Kako ovo izgleda u stvarnom životu?

Napravite listu aktivnosti koje volite raditi i smislite kako možete ubaciti jednu ili više njih u svoje loše dane.

Bez obzira trebate li uložiti više vremena prije, tokom ili nakon posla, ili prije spavanja – odaberite aktivnosti koje ćete s radošću izvoditi i posvetiti im se svake sedmice.

Čak i najmanja promjena može imati veliki utjecaj, pogotovo ako se na ove promjene osvrnete kroz nekoliko tjedana.

Mrzite utorak zato što imate teške vježbe koje su zakazane za taj dan? Možete napraviti novu listu glazbe koju ćete slušati dok vježbate.

Mrzite četvrtak jer tada imate stresan sastanak? Kupite sebi šalicu omiljene kave ili napitka i pijuckajte ga tokom sastanka.

Mrzite nedjelju jer stalno razmišljate o tome da se sutra vraćate na posao? Možete ometati ovakve misli tako što ćete pogledati vašu omiljenu TV emisiju ili novu seriju koja vam je privukla pažnju. Ako se počnete živcirati zbog toga što morate uskoro započeti novi radni tjedan, potražite zabavu koja će se suprotstaviti tim strepnjama i lošem raspoloženju koje one izazivaju.

"Svaki dan, jednom dnevno, počastite sebe nekim poklonom", rekao je agent Dale Cooper u David Lynchovoj originalnoj televizijskoj seriji Twin Peaks. To može biti nova majica, kratko drijemanje u stolici ili dvije šalice tople, crne kave. Cooper je inače bio i ljubitelj dobrog komada pite koje vam može vratiti energiju tokom dana, navodi CNN.

Ovim malim izmjenama preokrenut ćete loše dane. Sada, umjesto da utorak bude užasan dan kada imate naporne vježbe, može biti dan kada jedete omiljenu hranu za večeru. Stresni četvrtak, kada imate sastanak koji mrzite, može postati terapijski četvrtak. I nemojte se tu zaustavljati.

Promijenite svaki svoj loš dan i toga se držite, bez obzira gdje ste se zatekli tokom sedmice jer postoji mnoštvo opcija koje vam mogu pružiti radost, zadovoljstvo, smisao ili osjećaj da ste se ostvarili u nečemu. Možete tako preokrenuti cijeli tjedan. Znat ćete da je vaša misija ostvarena kada sebi postavite ponovno isto pitanje s početka: Koji je moj najgori dan u sedmici?

Sigurno znate što volite raditi, ali smo u nastavku izdvojili početnu listu ideja za "kontra programiranje" kako biste dobili inspiraciju ili se podsjetili načina na koje možete hakirati svoj loš tjedan:

  • uživajte u omiljenom piću u parku
  • nahranite mačke ili pse lutalice (ili golubove u parku)
  • posjetite izložbu, muzej, kino ili kazalište
  • provedite više vremena s nekim koga volite.
Evo još sitnica koje vam mogu promijeniti raspoloženje i učiniti dan boljim:
  • pozovite prijatelja s kojim se niste dugo čuli
  • prošetajte po prirodi
  • idite na masažu
  • počnite vježbati nove vježbe
  • naučite svirati novi instrument
  • pročitajte roman
  • pozovite prijatelje ili obitelj na neočekivanu večeru
  • ispecite kolač ili napravite tortu
  • prijavite se na tečaj i naučite neku vještinu (ples, lončarstvo, slikanje itd.)
  • uzgajajte biljke na terasi
  • slušajte omiljenu glazbu
  • družite se sa svojim ljubimcem,
  • razmišljajte o sebi ili meditirajte
  • igrajte videoigre
  • napišite nešto kreativno
  • igrajte tenis, košarku ili bilo koji rekreativni sport s prijateljima
  • kupite sebi neku novu sitnicu
  • izaberite dan kada nosite svijetle boje na poslu
  • pozovite prijatelje da igrate društvene igre
  • iziđite u restoran u kojemu nikada niste bili
  • pogledajte omiljeni stari film.
Na kraju ćete se osjećati da ste spremni usvojiti savjet Ralpha Walda Emersona: "Zapišite u svom srcu da je svaki dan, najbolji dan u godini."