Komentari (11)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Originalni recept je GRCKI: dolmades. Pravile su se inace u manastirima gdje su se listovi loze nakon vinske berbe konzervirali kuhanjem. Sarma / dolmades se punila rizom, bulgurom i razlicitim vrstama zitarica! Dolmades su do arapskog svijeta dosle putem kulture Aleksandra Velikog! Upravo de u svim tim dijelovima jedu DOLMADES, koje se inace zovu i YAPRAK SARMA!
Sarma je inace porijeklom sa Alpa a ne Turske. Bosanska Sarma je u stvari austrijsko-njemackog porijekla (Krautwickerl) koja se puni sastavom za ćufte i rizom (kao grcke Dolmades) koje su pokrali Osmanlije (Yaprak Sarma). DAKLE SARMA NIJE BOSANSKA, NEGO JE MJESAVINA AUSTRIJSKO-BAVARSKE I GRCKE KUHINJE. U Turskoj ne postoji sarma! Samo Yaprak sarma (samo riza ili bulgur i zacini)!
Ne bih vegansko meso jer je to procesirana hrana stetna za organizam. Turske i arapske sarmice od listova grozdja u maslinovom ulju sa filom od rize je ponekad bolje i od prosjecno-dobro-napravljene sarme. U stvari ja kao 'bivsi' mesozder sam obozavao te 'arapske' sarmice pune rize, ali umak je tajna i mislim da su morali staviti kocku govedine jer je bilo ukusno kao 'mesnate' tradicionalne-sarme. A sarmica isto palac.
Bravooooo!!! Originalni recept je GRCKI: dolmades. Pravile su se inace u manastirima gdje su se listovi loze nakon vinske berbe konzervirali kuhanjem. Sarma / dolmades se punila rizom, bulgurom i razlicitim vrstama zitarica! Dolmades su do arapskog svijeta dosle putem kulture Aleksandra Velikog! Upravo de u svim tim dijelovima jedu DOLMADES, koje se inace zovu i YAPRAK SARMA!
Neka hvala ,cijene su digli do neba
Zna li Zagreb da u Bosni i Hercegovini se jede prava Sarma, sa prirodno ukisljenim kupusom, mesom mljevenim, malo vegete, malo soli, biber, bjelog luka, crvenog luka, crvene paprike, zamota se u list kiselog kupusa i poreda u serpu, bucnes vode i bacis na sporet da se skuha...serviras u tanjir jedno 15ak komada i naderes se ko lud uz domaci hljeb!
A ko pravi kiseli kupus Jos?!!
Komentari o "mljevenicima" za 3, 2, 1....
Vjerovatno traze za ovu gluppst 10 eura
Mislim da počinjem razumijevati Italijane koji su vrlo "zadrti" što se tiče naziva i definicije jela. Nemam nikakav problem sa sarmom koja nije sarma i pire krompirom koji nije pire i sa kombinacijom ali nemojte ih zvati sarmom. A za "burek sarmu - burek od sarme" ne znam odakle da krenem. Vjerovatno je ukusno ali nadjite novo ime.