Brza poslastica
7

Slatko ljetno osvježenje: Napravite sorbet od višnje uz samo tri sastojka

Dž. L.
Foto: Lizzie Mayson/The Guardian
Foto: Lizzie Mayson/The Guardian
Iako je domaći sladoled oduvijek ljubimac među ljetnim poslasticama, ukusni sorbeti lagano preuzimaju vodstvo jer su manje kalorični i lakši za pripremiti. Jedan takav je i sorbet od višnje iz kuhinje Tamala Rayja.

Recept britanskog kuhara izuzetno je jednostavan i sačinjen je od samo tri sastojka. Sve što vam treba je 900 grama višnje, 150 mililitara bijelog vina ili soka od jabuke te 50 grama šećera u prahu.

Zaleđene višnje su jeftinije i pogodnije za ovaj recept, naročito ako kupite one bez košpica.

Međutim, ukoliko se odlučite za svježu višnju, postoje dva načina kako da ih očistite. Možete to uraditi prije kuhanja, vadeći košpicu po košpicu ili ih ostavite da se ohlade nakon kuhanja te iscijedite rukama.

Za pripremu sorbeta, stavite sve sastojke u veliku šerpu, poklopite ih i ostavite da se krčkaju 15-ak minuta na umjerenoj temperaturi. Nakon toga skinite poklopac i nastavite kuhati dok sva voda ne ispari, a višnje ne postanu poput džema.

Nakon toga ostavite sorbet da se ohladi te ga izmiksajte u blenderu.

Smjesu stavite u posudu za zamrzavanje i držite u lednjaku najmanje dva i pol sata. Za to vrijeme povremeno vadite sorbet kako biste ga promiješali i izbjegli smrznute rubove. Nakon toga vaša poslastica je spremna za serviranje.