Vitalni makronutrijent
62

Znate li koliko proteina treba unositi u organizam svaki dan?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Protein je vitalni makronutrijent sastavljen od aminokiselina, koje su gradivni za različite tjelesne funkcije.

Protein koji se nalazi u svakoj ćeliji, tkivu i organu u našem tijelu daje strukturu, olakšava komunikaciju između stanica, prenosi molekule i gradi nove stanice. Prisutan je u našoj kosi, koži, mozgu, jetri, tetivama.

Proteini nude mnoge zdravstvene prednosti, uključujući promicanje sitosti, smanjenje žudnje za šećerom, pomoć u obnavljanju i rastu mišića te poticanje metabolizma.

Kao jedan od tri makronutrijenta koja su našem tijelu potrebna za energiju, proteini su jedinstveni po tome što naša tijela ne pohranjuju rezerve kao što to čine s ugljikohidratima i mastima. Stoga, moramo osigurati da unosimo dovoljno proteina kroz našu ishranu kako bismo zadovoljili potrebe našeg tijela.

Optimalan raspon proteina dnevno, kojem bi pojedinci trebali težiti kako bi osigurali da imaju najviše koristi od ovog esencijalnog nutrijenta, je sljedeći:

  • Odrasle žene: oko 46 grama proteina dnevno

  • Odrasli muškarci: oko 56 grama proteina dnevno

Međutim, ove preporuke mogu značajno varirati ovisno o različitim faktorima kao što su dob, spol, nivo aktivnosti i cjelokupno zdravstveno stanje.

Prema Taub-Dixu, određene grupe često zahtijevaju veće količine proteina:

  • Trudnice: Potrebni su im dodatni proteini za podršku rastu fetusa

  • Starije osobe: Možda će trebati više proteina kako bi se spriječio gubitak mišića

  • Sportisti: Potrebni su povećani proteini za popravku i izgradnju mišićnog tkiva

Prilagođavanje unosa proteina individualnim potrebama može pomoći u optimizaciji zdravlja i fizičkih performansi, osiguravajući da svako dobije pravu količinu za svoju specifičnu situaciju.