Iskoristite ih
59

Ovaj dio lubenice mnogi izbjegavaju, a zapravo donosi brojne benefite za zdravlje

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Lubenica je idealna užina tokom ljetnih dana, a zbog velike količine vode odlična je i za hidrataciju organizma. No, neki je ljudi uvijek jedu s oprezom zbog sjemenki koje ona sadrži.
Uklanjanje sjemenki iz lubenice zapravo nije poželjno, budući da one imaju 158 kalorija na 100 grama i bogate su hranjivim tvarima. Mogu se čak i peći te grickati umjesto nekih drugih sjemenki.

Sjemenke lubenice bogate su magnezijom. U jednoj porciji sjemenki od pet grama dobit ćete 21 miligram magnezija, što bi bilo oko pet posto preporučenog dnevnog unosa.

One su bogate i željezom, a na porciji sadrže oko 0,29 miligrama željeza, a to je oko 1,6 posto dnevnog unosa. Nacionalni instituti za zdravlje navodi da je odraslim osobama potrebno oko 18 miligrama dnevno.

Cink je također sastavni dio ovih sjemenki. Čak 26 posto dnevne vrijednosti cinka možete unijeti putem jedne porcije sjemenki. To je odlična vijest jer cink važan nutritijent, a potreban je za razne funkcije u organizmu.

Jedna od benefita sjemenki lubenice su što su izvor dobrih masti takozvanih mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, gdje jedna porcija od pet grama sadrži oko jedan gram masti.