Utjecaj na poljoprivredu
43

Klimatske promjene će pogoršati kvalitet piva i učinit će ga skupljim

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Novim istraživanjem je utvrđeno da je kvalitet piva sve lošiji i da će pivo u barovima biti skuplje zbog klimatskih promjena.

Stručnjaci smatraju da se na evropskom kontinentu u narednim godinama može očekivati poskupljenje piva zbog pada prinosa hmelja. Napomenuli su da će suše direktno utjecati na količinu i kvalitet hmelja. Riječ je o sastojku koji pivu daje prepoznatljiv okus i miris.

Istraživanjem, koje je objavljeno u naučnom časopisu Nature Communications, konstatovano je da se širom Evrope desio pad kvaliteta i kvantiteta tradicionalnog aromatičnog hmelja. Prinos hmelja od 2021. do 2050. mogao bi biti manji za 12 do 35 posto, i to u svim značajnim evropskim područjima Evrope u kojima se hmelj uzgaja.

Smanjenje proizvodnje hmelja najviše će se osjetiti u Sloveniji, Portugalu i Španiji. U pojedinim dijelovima Evrope proizvode se citrusne, cvjetne i voćne arome koje su popularne u mnogim pivima u Velikoj Britaniji.

Autori istraživanja su zaključili da će poljoprivrednici morati iznaći način kako da se prilagode, a da bi oganičili utjecaj toplote na usjeve.

"S obzirom na to da je vrlo izgledno da će suše u južnoj i srednjoj Evropi biti još veće, područje na kojem se uzgaja hmelj bit će potrebno proširiti za 20 posto u odnosu na trenutnu površinu kako bi se kompenzirali gubici", navedeno je u izvještaju.

Napomenuto je da je polovina zemljišta u Evropskoj uniji ovog ljeta bilo pogođeno sušom te da je to ozbiljno povećalo pritisak na proizvodnju hrane, prenosi Sky News.