Izuzetno sočno
2

Grozd crvenog grožđa u Japanu prodat za čak 11.000 dolara

Dž. L.
Foto: Kyodo News Agency
Foto: Kyodo News Agency
Jedan grozd crvenog grožđa prodat je u Japanu za 1,2 miliona jena ili 11.000 dolara na prvoj ovogodišnjoj aukciji, što ga čini najskupljim grozdom otkako se ova vrsta voća pojavila na tržištu prije 12 godina.

Grožđe nazvano Ruby Roman poznato je po tome što je izuzetno sočno s malo kiselosti i visokim sadržajem šećera. Ovo grožđe vrlo često se daruje kao poklon i na njega se gleda kao na statusni simbol u Japanu.

Skupocjeno japansko grožđe se uzgaja isključivo u regiji Ishikawa Prefecture, smještenoj na zapadnoj obali ostrva Honshu. Svaka bobica je veličine ping pong loptice i mora težiti 20 grama. Ovo grožđe se ne koristi u proizvodnji vina, već je isključivo namijenjeno za konzumiranje dok je svježe.

Foto: Kyodo News Agency
Foto: Kyodo News Agency

Kupac grožđa na ovogodišnjoj aukciji je Takashi Hosokawa, voditelj restorana na Ishikawa prefekturi, a namjera mu je da bobice grožđa dijeli svojim gostima.

"Ponudili smo 1,2 miliona jena kako bismo obilježili 12 godina i proslavili prvu aukciju. Željeli bismo našim klijentima prenijeti naše ushićenje kada smo držali grožđe", rekao je Hosokawa novinarima, misleći na novu eru zemlje koja je započela u maju krunisanjem cara Naruhita.

Podsjećamo, zabrinutost zbog kvaliteta grožđa usljed lošeg vremena krajem juna rasla je s porastom temperature početkom jula.

Međutim, proizvođači očekuju da će do kraja septembra biti isporučeno 26.000 grozdova grožđa Ruby Roman.