Jeftiniji izbor
35

Donosimo vam recept za bolonjez od sojinih ljuspica kao alternativu mljevenom mesu

L. R.
Bolonjez od sojinih ljuspica odlična je alternativa mljevenom mesu © Shutterstock
Bolonjez od sojinih ljuspica odlična je alternativa mljevenom mesu © Shutterstock
Bolonjez od sojinih ljuspica dobar je izbor kada želite izbjeći proizvode od mesa, ali i uštedjeti novac na sastojcima. Sojine ljuspice koštaju znatno manje od bilo kojeg mljevenog mesa, a ovaj način pripreme donosi vam gotovo identičan okus klasičnog bolonjez umaka.
Za bolonjez od soje potrebni su ovi sastojci:
  • 1 crni luk srednje veličine
  • 600 mililitara tečnog paradajz sosa
  • 100 grama sojinih ljuspica
  • nekoliko kašika ulja
  • 100 mililitara mlake vode
  • svježi peršun
  • začini po želji

Začini koji se smatraju obaveznim su so, biber, origano, crvena (dimljena) slatka paprika, a pored toga možete dodati i sušeni bosiljak, sušeno povrće za supu i bijeli luk u granulama.

Priprema ovog jela je jednostavna. U jednu posudu najprije stavite sojine ljuspice i začine. Sastavite sastojke i prelijte toplom vodom. Potom ostavite 20 minuta da soja upije vodu i začine.

Za to vrijeme sitno isjeckajte crni luk, a u posudu u kojoj planirate pripremati obrok, stavite ulje i uključite ringlu na srednje jaku vatru. Polako dinstajte luk i ako želite, možete dodati sitno sjeckanu crvenu papriku, ali taj sastojak nije obavezan.

Kada se luk prodinsta, dodajte sojine ljuspice i promiješajte, a nakon dvije minute dodajte i paradajz sos i kuhajte oko 20 minuta. Ukoliko vam smjesa bude gusta, dodajte još malo vode. Na kraju dodajte i sitno nasjeckani peršun.

Kada se smjesa sjedini, vaš bolonjez je spreman. Možete ga servirati uz tjesteninu te dodati masline, zelenu ili neku drugu salatu kao prilog.