lifestyle
93

Fotoreportaža: Nevjerovatne fotografije jezera Michigan, malog Sibira

Klix.ba
Bogdan Vasilić koji živi u SAD-u odlučio je sa posjetiteljima portala Klix.ba i Fotografija.ba podijeliti nevjerovatne fotografije jezera Michigan, koje je ove zime postalo mali Sibir.

Uvijek sam bio naklonjen vizuelnoj umjetnosti, još od malih nogu moje interesovanje se manifestovalo kroz učešća u raznim likovnim sekcijama i kolonijama. Pošto sam veliki ljubitelj prirode, odlučio sam da upišem Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, gdje sam trenutno apsolvent i tu se moja ljubav prema prirodi kao najboljem umjetniku nastavlja.

Interesovanje prema fotografiji rodilo se na prvom putovanju u Sjedinjene Američke Države, tj. Aljasku. Nezaboravni izlasci i zalasci Sunca i netaknuta priroda, su, moram da priznam, glavni krivci što i dalje volim fotografiju i što vise cijenim čisti svijet prirode.

Potaknut ljepotama oko sebe, svoje prve korake u fotografiji načinio sam mobilnim telefonom, što je bio samo početak mnogo veće avanture koja i danas traje.

Nakon dvije sezone provedene na Aljasci, preselio sam se u Chicago, grad u kojem živim već tri godine. Zime u Chicaga su specifične i jako hladne. Poznat je kao "Grad dva godišnja doba" i "Vjetroviti grad", što duguje svom geografskom položaju i izlazu na jezero Michigan.

[VSLIKA HREF="http://fotografija.ba/wp-content/uploads/2014/04/Chiberia_by_Bogdan_Vasilic.pdf"]1[/VSLIKA]

Klikni na sliku da vidiš fotoreportažu

Ni ove zime hladnoća nije izostala, a vrhunac je uslijedio tokom ledenog talasa koji je zahvatio veliki dio Sjedinjenih Država.

Samo u mjesecu januaru je zabilježena visina snijega od jednog metra, kao i temperature koje su se u pojedinim trenucima spuštale do minus 50 (C), sa naletima vjetra do 100 kilometara na sat. Sve te okolnosti stvorile su idealne uslove za fotografisanje, jer je jezero Michigan za vrlo kratko vrijeme postalo "mali Sibir" ili, kako su lokalno stanovništvo i mediji nadjenuli ime "Chibir" (Chiberia).

Naslage leda su na pojedinim mjestima dosezale i do osam metara na samoj obali jezera, stvarajući prave ledene ukrase.

Ostatak reportaže prepuštam fotografijama koje sam zabilježio u nekoliko navrata, u ranim jutarnjim satima na obalama jezera Michigan.

Ukoliko želite objaviti svoju priču u ovoj rubrici javite se na [email protected]. Ranije objavljene fotogalerije možete pogledati ovdje.