Zdrava rutina
24

Želite izbjeći upale i debljanje? Dodajte ove dvije jednostavne navike u svoju jutarnju rutinu

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Upala i debljanje su preovladavajući problemi koji mogu značajno utjecati na cjelokupno zdravlje.

Hronična upala je povezana s različitim zdravstvenim problemima, uključujući gojaznost, dok višak kilograma može pogoršati upalne reakcije u tijelu. Međutim, usvajanje jednostavnih jutarnjih rutinskih navika može biti efikasna strategija za ublažavanje upale i sprečavanje debljanja.

Dvije jednostavne navike koje možete dodati svojoj jutarnjoj rutini kako biste izbjegli upale i debljanje.

Fokusirajte se na zdravlje crijeva

Fokusiranje na zdravlje crijeva kao jutarnju naviku je proaktivna strategija za borbu protiv upale i sprječavanje debljanja. Mikrobiota crijeva igra ključnu ulogu u regulaciji imunološke funkcije i upale u cijelom tijelu. Počevši dan hranom koja je pogodna za crijeva, poput jogurta bogatog probioticima ili fermentirane hrane poput kimčija ili kiselog kupusa, pojedinci mogu promovirati zdravu ravnotežu crijevnih bakterija, što zauzvrat može pomoći u smanjenju upale.

Osim toga, uključivanje hrane bogate vlaknima poput voća, povrća i cjelovitih žitarica u doručak može podržati probavno zdravlje i promovirati osjećaj sitosti, potencijalno pomoći u kontroli težine.

Istezanje ujutro

Uključivanje u lagane vježbe istezanja nakon buđenja može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi, smanjenju napetosti mišića i promicanju fleksibilnosti. Opuštanjem zategnutih mišića i zglobova, jutarnje istezanje može ublažiti stres na tijelu i smanjiti rizik od upale.

Štaviše, uključivanje istezanja u jutarnju rutinu potiče fizičku aktivnost i postavlja pozitivan ton za dan, potencijalno motivirajući pojedince da se uključe u daljnje vježbanje i zdravo ponašanje. Pokazalo se da redovna fizička aktivnost pomaže u regulaciji upalnih odgovora u tijelu i podržava kontrolu tjelesne težine.