Problemi sa zglobovima
12

Vježbanje se preporučuje ljudima koji pate od artritisa, čak i ako im fizička aktivnost stvara bol

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vježbanje se preporučuje ljudima pate od artritisa, čak i ako im fizička aktivnost stvara bol, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Britaniji.

Naime, većina pacijenata osjeća jaku bol na početku treniranja, ali se ona vremenom ublaži i počne im pomagati da ostanu u što boljem zdravstvenom stanju, naveli su iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NICE).

Uzimanje lijekova protiv bolova se ne preporučuje. Neki ljudi imaju blage simptome artitisa, dok drugi imaju ozbiljnije probleme. Ipak, čak ni u teškim uslovima ne biste trebali prestati vježbati. Dakle, fizička aktivnost bi uprkos svemu trebala ostati glavni tretman, prenosi BBC.

"Mnogi pogrešno smatraju da vježbanje može naštetiti zglobovima. Nadamo se da ćemo ohrabriti pacijente da počnu praktikovati zdraviji način života zato što će on ublažiti bol", kazala je ljekarka Wendy Holden.

Međutim, ako ipak želite uzeti lijek, kupite ibuprofen ili neku drugu vrstu nesteroidnih antireumatika, ali ni u kom slučaju jaki opioid.

Osim laganih vježbi (hodanje i vožnja bicikla), isprobajte vježbe fleksibilnosti (istezanje i balansiranje) i aerobik, koji dobro utječe na rad srca i pluća te održava kondiciju. Nemojte se zaboraviti zagrijati prije treninga.