U Mostaru
9

Održan sastanak biciklističkih klubova Hercegovine, najavljeni brojni zanimljivi događaji

D. J.
Foto: Press
U prostorijama Udruge HerzegovinaBike (Visitor centar Buna) održan je sastanak sa predstavnicima biciklističkih klubova koji egzistiraju na području Hercegovine, uz nazočnost predsjednika udruge HerzegovinaBike, Tonija Zorića, tajnice udruge HerzegovinaBike, Stanislava Borovac te tajnice Biciklističkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, Biljane Krtalić.

U Hercegovini trenutno egzistira 19 biciklističkih klubova koji zajedničkim snagama promoviraju biciklizam kao sport i rekreaciju, ali i cikloturizam organizirajući brojne biciklističke događaje kako profesionalnog, tako i rekreativnog karaktera.

U konstruktivnoj atmosferi raspravljalo se o kalendaru događaja, te pravcu i načinima zajedničkog djelovanja u 2024 godini. Sastanak je otvorio predsjednik udruge HerzegovinaBike, Toni Zorić, inače i inicijator ovog sastanka, koji je pozdravio sve prisutne, zahvalio im se na dolasku i odvojenom vremenu te kazao: "Ideja sastanka je da se mi kao predstavnici klubova još bolje upoznamo, kroz zajednički razgovor prezentiramo tekuće probleme s kojim se klubovi suočavaju u svom radu, porazgovaramo o načinima riješavanja problema, te iznesemo neke nove ideje, projekte i dogovorimo organizacije događaja, kao i pravac djelovanja kako u tekućoj godini, tako i u godinama koje su pred nama".

Kada govorimo o kalendaru profesionalnih događaja, klubovi iz Hercegovina će ove godine organizirati 10 događaja koji promoviraju biciklizam kao profesionalni sport, te svim UCI licenciranim biciklistima donose vrijedne bodove, kako za naslov Državnog prvaka, Premijer lige BiH, tako i UCI bodove koji su vrijedni po pitanju odlaska sportaša na događaje Europskog ili Svjetskog ranga, te Olimpijske igre u konačnici.

S druge strane u tekućoj godini Hercegovina će organizirati gotovo 20 rekreativnih događaja koji promoviraju cikloturizam i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, te na taj način privući više tisuća kako domaćih, tako i stranih gostiju u našu zemlju. Neki od tih događaja su i biciklijade Ćirinom prugom, a u 2024 godini Udruga HerzegovinaBike će u suradnji sa lokalnim klubovima organizirati šest Ćirinih biciklijada. Prva Ćiro biciklijada na rasporedu je već od 24.03.2024 godine, a više informacija o organizaciji i načinu prijava možete dobiti OVDJE.

Biljana Krtalić je uzela riječ i predstavila rad Biciklističkog saveza Federacije BiH, u kojem vrši funkciju tajnice, i upoznala klubove koji egzistiraju sa područja Federacije BiH sa pravcom djelovanja Federalnog saveza. Tom prilikom kazala je kako Federalni savez BiH trenutno broji 35 klubova članica, te hercegovačkim klubovima objasnila načine i proceduru učlanjivanja u Federalni savez i pozvala ih da joj se obrate po pitanju bilo kakvih nejasnoća i pitanja.

Stanislava Borovac je predstavila pravac djelovanja udruge HerzegovinaBike po pitanju organizacije edukativnih radionica, te kazala kako će u 2024 godini organizirati radionicu cikloturističkih vodiča koja će se održati u sklopu Blidinje BIKE Festival događaja, a u planu je održavanje i drugih radionica. Jedna od njih je radionica sa klubovima o pisanju projekata, te apliciranju istih kod resornih ministarstava, kao i radionica koja će klubove bolje upoznati sa radom na društvenim mrežama, alatima koji pomažu u kreiranju vizuala, te načinima na koji mogu kreirati objavu koja ima dobre dosege.

Na veoma konstruktivnom sastanku raspravljalo se i o načinima uključivanja većeg broja mlađih članova i djece u biciklizam, gdje su brojni klubovi ovo vidjeli kao ključni pravac svog djelovanja. Na kraju sastanaka dogovorena je i ideja o ponovnom pokretanju cestovnog rekreativnog događaja "Upoznaj Hercegovinu", na kojem će sudjelovati svi klubovi iz Hercegovine, ali i gosti iz ostalih zemalja regije, te otvoriti sezonu, upoznati vozače automobila i svom prisustvu na cestama, te još jednom promovirati Hercegovinu kao turističku destinaciju.

Kompletan kalendar biciklističkih događaja u Hercegovini možete pogledati na web stranici udruge HerzegovinaBike, a ovim putem pozivamo Vas na sudjelovanje u našim izvrsnim organizacijama gdje obećavamo odlično druženje i gostoprimstvo, poručili su biciklistički klubovi iz Hecegovine.