Gubitak težine
3

Koliko tačno vlakana trebate jesti svaki dan da biste smršavili

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
U potrazi za efikasnim gubitkom težine, često se možete naći u moru oprečnih informacija. To vas dovodi u pitanje vjerodostojnost dostupnih informacija.

Trebate li potpuno izbaciti ugljikohidrate, prihvatiti treninge visokog intenziteta ili se odlučiti za povremeni post? Konstantna salva kontradiktornih poruka može stvoriti osjećaj frustracije, čineći izazovom uspostavljanje efikasnog i održivog puta naprijed.

Dijetetičarka Chelsea LeBlanc, otkriva koliko tačno vlakana treba jesti svaki dan za gubitak težine.

"Kada je u pitanju gubitak težine, svi govore o proteinima, ali oni često zaborave na jednu od ključnih nutritivnih superzvijezda: vlakna", kaže LeBlanc.

Ključ za skidanje neželjenih kilograma može biti jednostavan čin uključivanja prave količine vlakana u svoje dnevne obroke.

Zašto je konzumacija vlakana korisna za mršavljenje? Pravi razlog je njegova sposobnost da poveća sitost. Ovaj kvalitet ne samo da suzbija prejedanje, već i pomaže u kontroli težine smanjenjem ukupnog unosa kalorija.

"Vlakna su 'neopjevani heroj' zbog kojeg se osjećate zadovoljno i sito nakon obroka. Ovo može pomoći u ostvarivanju tih ciljeva gubitka težine tako što će vam pomoći da jedete manje i čak vam može pomoći da se oslobodite te želje za čipsom i slatkišima", navodi.

Štaviše, vlakna služe kao metabolički saveznik, regulišući nivo šećera u krvi i podržavajući stabilno oslobađanje energije. Usporujući apsorpciju nutrijenata, sprečava brze skokove i padove šećera u krvi, doprinoseći stabilnijem metabolizmu.

Određivanje prave količine vlakana za vaš dnevni unos je kao pronalaženje savršene ravnoteže za dobrobit vašeg tijela. U idealnom slučaju, preporuke sugeriraju da bi žene trebale težiti 25 grama vlakana dnevno, dok je muškarcima potrebno oko 38 grama dnevno.

Postepeno povećanje unosa vlakana može biti nježan i efikasan pristup, osiguravajući da vaš probavni sistem bude efikasan i da se duže osjećate sito.