Dom ugroženih vrsta
104

Fascinantno ostrvo Lataro se prodaje za 10 miliona dolara

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Tropsko ostrvo Lataro površine 3,1 kvadratni kilometar nalazi se u Tihom okeanu. Ima prelijepe pješčane plaže i dosta zelenila, a prodaje se za 10 miliona dolara.

Ostrvo se nalazi u Vanuatuu. Ima luksuzni smještaj i stanište je sova, orlova, papagaja i ugrožene vrste kokosovih rakova. Blizu 90 posto ostrva je zaštićeni rezervat, a okružuje ga šest kilometara koraljnog grebena u besprijekorno plavom okeanu.

Dom budućeg vlasnika se sastoji od nekoliko objekata spojenih stazama. Kuhinja, bar i prostor za večeru su potpuno odvojeni. Tu je i bazen te prostor za sunčanje. Tu su i dvije velike gostinjske kuće te poseban dio za smještaj za osoblje u koji može stati 18 ljudi.

Mnoge građevine su izgrađene s mnogo drveta i zatamnjenog stakla.

"Prašume zajedno s florom i faunom nisu dotaknuti hiljadama godina. More koje okružuje ostrvo svojevrsno je igralište za pecanje, ronjenje, vožnju jahtom i sve što podrazumijeva morske aktivnosti. Velika super jahta usidrena je u zaljevu u luci nasuprot kuće, ali ne očekujte da vidite brodove, jer oni prolaze daleko", navodi se u opisu.

Ostrvo je udaljeno 25 milja od "Million Dollar Pointa" gdje su Sjedinjene Američke Države bacile vojnu opremu u okean nakon Drugog svjetskog rata.