Kompanija SC Johnson
33

Dolazi ljeto, a s njim uvijek neugodni komarci i krpelji

Sponzorirani članak
Na pragu nam je ljeto i topliji dani kojima se svi radujemo, međutim, ono što je manje lijepo jeste i pojava komaraca i drugih vrsta insekata koji često mogu biti i opasni po ljudsko zdravlje.

Komarci i ostali nepoželjni insekti nisu simbol samo za neprijatno i dosadno zujanje u noći, već mogu biti prenosioci raznih zaraznih bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije komarci ubiju oko 750.000 ljudi svake godine što ih svrstava među najopasnije životinje na svijetu.

Kako je već poznato komarci mogu biti iznimno opasne životinje po čovjeka jer prenose bolesti. U zemljama regiona sve više je prisutan virus zapadnog Nila i posljednih godina značajno je povećana stopa rasta zaraženih.

Osim njih, tu su i krpelji, a ove obje vrste insekta dolaze nakon dugog kišnog perioda i porasta temperatura.

Za krpelje je poznato da najčešće prenose lajmsku bolest, a da biste spriječili ujede krpelja, za prevenciju možete koristiti Autan Protection Plus kao najpopularniji proizvod u zaštiti protiv krpelja.

Bitno je naglasiti da ubode krpelja i komaraca jako dobro većina nas zapamti. Također, bitno je pratiti reakcije nakon toga. Crvenilo i otok koji se pojavi na koži su izuzetno neprijatni, ali i prolazni. Međutim, alergične osobe, one sa slabim imunitetom, kao i hematološki pacijenti i oni koji imaju ozbiljnije bolesti mogu imati ozbiljnije posljedice čak i one opasne po život.

Ukoliko ste razmišljali o tome zbog čega nas komarci ubadaju bitno je istaći da većina vrsta ženki treba uzeti obrok krvi kako bi razvile jajašca.

S obzirom na to da jedna ženka u svom životu može položiti nekoliko serija jajašaca, samim time tokom životnog vijeka može uzeti više obroka krvi od različitih domaćina. Od približno 3.000 vrsta komaraca koje postoje, samo malena manjina ubija ljude. Većina vrsta komaraca za razmnožavanje ovisi o krvi drugih životinja.

O utjecaju insekata po ljudsko zdravlje, te o potencijalnim opasnostima koje nose sa sobom istražuje kompanija SC Johnson koja je već 60 godina na tržištu. U svojim istraživačkim centrima svakodnevno vrši posmatranja nad više od 40.000 komaraca i koristi dodatna unaprijeđena istraživanja.

Shodno tome, postoji i adekvatna zaštita protiv njih kako u zatvorenom prostoru tako i tokom boravka u prirodi.

Kada je riječ o zatvorenom prostoru u te svrhe je preporučljivo da se koriste Raid proizvodi, a kada ste u prirodi neke od onih iz Autan linije repelenata.

Raid je vodeći brand u efikasnoj zaštiti protiv raznih vrsta insekata, a ujedno je i tržišni lider u kategoriji insekticida. Od Raid aparata protiv komaraca najprodavaniji na tržištu je aparat sa tečnošću i aparat s tabletama. Ovi proizvodi pružaju zaštitu u zatvorenom prostoru.

Najprodavaniji proizvodi od Autan repelenata su Autan Family Care sprej koji štiti cijelu porodicu od komaraca naredna tri do četiri sata.

Tu je i Autan Junior losion sa specifičnom formulom koja je prilagođena dječijoj koži i na kraju Autan Protection plus koji pruža zaštitu od krpelja ali i značajno vremenski dužu zaštitu od komaraca.

Uz navedene proizvode uživajte u svakom trenutku i spriječite sve insekte.