lifestyle
21

Djevojčice već sa osam godina nezadovoljne vlastitim tijelima i izgledom

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nova studija o poimanju vlastitog tijela kod djece koja je objavljena u Britanskom žurnalu psihijatrije pokazala je kako je kod djece nužno razvijati pozitivnu sliku prihvatanja vlastitog tijela.

Istraživači su ispitali više od 6.000 djece u Velikoj Britaniji uzrasta od 8 do ranih tinejdžerskih godina, te su otkrili kako je pet posto djevojčica i 3 posto dječaka nezadovoljno svojim tijelima već sa osam godina.

Ono što je, međutim, najviše zabrinjavajuće jeste što negativna slika o vlastitom tijelu podstiče razvoj poremećaja prehrane. Do 14. godine dvije od pet djevojčica već počnu sa dijetom, oko osam posto njih se prejeda, što može dovesti do pojave bulimije, dok je 12 posto 14-godišnjaka već bilo na nekoj vrsti dijete.

Neke od ispitanih djevojčica su za svoje nesigurnosti krivile pritisak medija kako bi trebale izgledati na određen način, kao i životne navike svojih roditelja, posebno majki. Primjerice, djeca sa većim tjelesnim indeksom mase (BMI) i ona čije su majke imale historiju poremećaja prehrane su češće imale problema sa negativnom slikom u vezi sa vlastitim tijelom.

Istraživači navode kako je kod djece ključno graditi samopouzdanje koje najviše pomaže kada je riječ o negativnoj slici o vlastitom tijelu.