Ključ je u odgoju
0

Djeca strožijih roditelja su sposobnija

Sarajevo-x.com
Što su veći autoritet roditelji, to su veće šanse da dijete izraste u sposobnijeg čovjeka. Tradicionalni pristup, u kombinaciji sa velikim očekivanjima od vaših potomaka, te mnoštvo topline i pažnje, najbolji je put ka uspješnom odrastanju, savjetuju naučnici.

Posebno je to važno za djevojčice koje, kao mlade, često pate od nedostatka samopouzdanja i lakše se okreću porocima, ističu iz londonskog Instituta obrazovanja.

Studija koju su proveli tamošnji naučnici pokazala je da, bez obzira na način života koji roditelji vode, njihove sposobnosti odgoja moraju biti dovoljno dobre, ne samo u predškolsko doba, već i kad djeca idu u školu i postanu adolescenti.

"Strožiji odgoj vodi boljem prilagođavanju i mnogo sposobnijoj djeci", zaključak je istraživanja uz koji stoji poruka roditeljima koji smatraju kako je bolje da su dobri prema djeci. Oni, upozoravaju naučnici, moraju voditi računa o riziku koji nosi njihovo ponašanje.

Preko 1.000 majki intervjuisano je kako bi se stekao uvid u mjere koje poduzimaju pri odgoju djece. Utvrđeno je da one koje su dojile svoju djecu te imaju dobro razvijenu mrežu prijatelja imaju i veće šanse da dijete odgajaju na pravi način, piše Daily Mail.