lifestyle
96

Bizarni običaji: Indonežani iskopavaju i oblače mrtve članove porodice

Klix.ba
Stara izreka o tome kako mrtve treba ostaviti na miru ne vrijedi na indonežanskom otoku Sulawesi.

Indonežani imaju jedan prilično bizaran običaj - za vrijeme festivala Ma'nene, iskopavaju mrtve članove porodice, oblače im odjeću i sa skeletima paradiraju ulicom.

Indonežani iskopavaju svoje mrtve, čiste njihova trupla, a potom ih oblače u odjeću, nakon čega s njima paradiraju ulicom. Ovaj je ritual dio festivala pod nazivom Ma'nene koji se održava svake tri godine i koji za cilj ima jačanje veza među rodbinom, te odavanje počasti mrtvima.

Ovaj sveti ritual postoji već stotinama godina, a legenda kaže kako je jedan muškarac u planinama Indonezije pronašao truplo koje je obukao u svoju odjeću, a potom ga zakopao. Navodno je ovaj postupak čovjeku donio veliku sreću.

I iako može djelovati poput scene iz apokaliptičnog zombie filma, za ovaj narod je Ma'nene festival slavljenje života.

Ovaj narod vjeruje kako će ih, kroz ritual iskopavanja mrtvih, duhovi umrlih nagraditi za brigu i skrb. Prema njihovom vjerovanju, mrtvi moraju biti pokopani u svom selu, bez obzira na mjesto na kojem su preminuli.

Još jedan od običaja nalaže da, ukoliko dijete umre prije nego su mu počeli rasti zubi, mora biti pokopano u udubini drveta, kako bi njegova duša nastavila živjeti kroz drvo.

Fotografije je napravio Agung Parameswara za DailyMail.

Upozoravamo čitatelje na moguć uznemirujući sadržaj fotografija.