Medicinsko čudo
1

U SAD-u rođena druga beba iz transplantirane maternice mrtve donorke

A. B.
Na klinici u Philadelphiji rođena je beba iz transplantirane maternice mrtve donorke. Riječ je o drugom djetetu u SAD-u koje se rodilo zahvaljujući ovakvom postupku.

Jennifer Gobrecht je u 17. godini saznala da je rođena bez maternice i nakon deset godina odlučila se za transplantaciju.

"Kada shvatite da nikada nećete moći zatrudnjeti, onda je transplantacija jedina stvarnost koja vam preostaje", rekla je doktorica Kathleen O'Neill.

Deset dana nakon usađivanja embriona u maternicu bračni par je dobio odlučujući poziv. Na videu koji je objavio CNN prikazan je emotivan trenutak kada doktorica saopštava ovim mladim ljudima da će postati roditelji.

"Kao ženi veoma mi je bitno što sam imala priliku ostvariti se u ulozi majke i proći kroz ovo cjelokupno 'putovanje'", rekla je Jennifer Gobrecht.

Jennifer je putem carskog reza na svijet donijela dječaka kojem su dali ime Benjamin. Nakon rođenja djeteta transplantirana maternica je uklonjena.

Ovakvim postupkom, prvi put je rođena djevojčica u Cleavelandu u SAD-u prošle godine, gdje su ljekari istakli kako su ovakvi zahvati bitni za daljnji razvoj reproduktivnih mogućnosti.