Bez komplikacija
26

U SAD-u rođena prva beba iz transplantirane maternice mrtve donorke

E. LJ.
Na klinici u američkom Clevelandu rođena je prva beba iz transplantirane maternice mrtve donorke, a istraživači kažu da je ovaj slučaj veoma važan za daljnji razvoj reproduktivnih mogućnosti.

Maternica mrtve donorke transplantirana je pacijentici u srednjim 30-im godinama koja je u junu putem carskog reza na svijet donijela djevojčicu.

"Nevjerovatno koliko je sve prošlo normalno s obzirom na to da ovo nisu uobičajeni uvjeti u kojima dijete dolazi na svijet", reko je liječnik Andreas Tzakis.

Liječnik Tommaso Falcone, koji je bio član tima za transplantaciju, rekao je da je pacijentica kojoj je izvršena transplantacija rođena bez maternice. Proces za pacijenticu koja je željela ostati anonimna trajao je 15 mjeseci. Srećom, trudnoća je prošla bez komplikacija, a žena je bolnicu napustila tri dana nakon poroda.

Ovo je prvi takav slučaj u SAD-u, a drugi u svijetu, piše CNN. Klinika u Clevelandu je 2016. godine pokušala napraviti prvu transplantaciju maternice, no bezuspješno.

Prije dvije godine je jedna 32-godišnja žena u Brazilu rodila dijete nakon što joj je tranplantirana maternica 45-godišnje žene koja je preminula od posljedica moždanog udara.

Sve je još uvijek na nivou istraživanja pa klinika u ovu studiju namjerava uključiti još 10 žena. Ipak, s obzirom na to da područje transplantacije maternice brzo napreduje, liječnici kažu da je uzbudljivo gledati koje mogućnosti nosi za žene u budućnosti.