Bebe
0

U Britaniji će se od 2015. godine rađati bebe koje imaju tri roditelja

Klix.ba
Prve bebe s tri roditelja mogle bi se početi rađati od 2015. godine, nakon što je Velika Britanija odobrila kontroverzne genetičke tretmane.

Velika Britanija će time postati prva zemlja koja je blagoslovila "kreiranje beba s tri roditelja", uprkos strahu da bi to moglo dovesti do "dizajniranja beba".

Vlada će izdati nacrt propisa do kraja ove godine, i tako biti korak bliže tome da žene koje boluju od teških nasljednih bolesti imaju zdravu djecu, piše Daily Mail.

Tehnika uključuje zamjenu neispravne DNK u majčinom jajašcu materijalom iz donatorskog jajašca. Rezultat zdravog djeteta je i taj da ono ima dvije majke i jednog oca.

Prvi put naslijeđena DNK majke će biti zamijenjena, što izaziva etičke dileme u vezi sa stvaranjem beba iz epruveta.

No, vladin medicinski stručnjak Dame Sally Davies izjavila je kako ovaj tretman neće utjecati na fundamentalnu DNK, koja određuje izgled pojedinca, njegovo lice i boju očiju. Riječ je o zamjeni onih dijelova DNK koji su oštećeni u zdravstvenom smislu i pružaju šansu djetetu za zdraviji život.

"Naučnici su razvili pionirsku proceduru koja sprečava da bolesti pređu na dijete, što daje nadu mnogim porodicama koje traže način prevencije. Ispravno bi bilo jedino predstaviti ovaj tretman kao način spašavanja života. Sada ćemo raditi na razvoju propisa, konsultovat ćemo se sa agencijama i onda ćemo to predstaviti Parlamentu", rekla je Davies.

Ukoliko Parlament Velike Britanije da zeleno svjetlo prve bebe s tri roditelja mogle bi doći na svijet 2015. godine.

Pretpostavlja se da bi između pet i 10 zdravih beba s troje roditelja moglo biti rođeno svake godine.

Jedna od 6.500 beba rodi se s ozbiljnim mitohondrijskim poremećajem koji može dovesti do gubitka vida i sluha, bolesti srca, pluća i jetre ili poremećaja u radu crijeva.