Komentari (82)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Oni mesari što sebe nazivaju doktorima, a nije ih uopšte briga ako im ne dadneš novac, pri svakom porođaju neće da čekaju da se žena dovoljno raširi pa odmah potežu za sklapelom i sjeku!!! Što se žene odlučuju na carski? Jer ne žele da prolaze gadosti koje im priušte naši mesari da bi možda se odlučile i na sljedeće dijete, a ne da pri samoj pomisli kroz šta trebaju proći bude im zlo!!! Ovo nije samo ograničeno na način porođaja, već i tokom cijele trudnoće na sve preglede i neljubaznost!!!
Koja notorna LAŽ, naslov je trebao ići \"LJEKARI U BiH NAJČEŠĆE ŠALJU ŽENE NA CARSKI REZ\". Ljekari su ti koji radi nestručnosti i ko zna kojih razloga šalju žene na carski red, to je činjenica.
Svatko ima pravo izbora. Ja sam se dosta dvoumila, ali sam na kraju odlucila roditi prirodnim putem jer me strah tog budjenja iz narkoze, dosta zena je imalo problema kasnije a i ne zelim da mi ostane oziljak na trbuhu.
Ukoliko vec postoji mogucnost da zena bira na koji nacin zeli da rodi, neka bira... Ja u buducnosti nekada, ukoliko odlucim da ne zelim da me boli, da mi se siri ili sta vec, odlucim se za carski rez i gotovo... I to nije nicija stvar, nego samo moja... Ja ako odlucim da zelim roditi na carski, nikoga nije briga zasto sam to odlucila, i niko nema pravo da razglaba da ne zelim da mi se siri ili sta ce ti to, prirodno uslo, prirodno izaslo... Da mi je samo vidjeti ove muske face koji tvrde prirodno uslo, prirodno izaslo, kako bi se oni porodili... Istjeraj ti jabuku kroz nozdrvu, pa onda nesto pricaj...
haha...oj glupog naslova...pa kako bolan neće trebati..pa nije posao babica samo da cupaju djecu kad zapne..jeste glupi, majko mila..ko ce djetetu svezati pupak, okupati ga, nahraniti..uraditi jos hiljadu poslova...glupo stvarno od vas...sax...
Na neonatologiji, na dječijoj klinici Jezero u Sarajevu, leži desetak beba za čije se živote požrtvovano bore najbolji doktori. Te bebe nikad ne bi ni dospjele u tu situaciju da nije ZATAŠKAVANJA MRSE u Sarajevskim porodilištima. Svaka druga beba rođena u Sarajevu dobije MRSU, a naš klinički centar i dalje odbija da to prizna i da se suoči sa ovom opakom bakterijom. Kad bi barem testirali svaku bebu i majku prije nego napuste porodilišta, ni jedna beba ne bi dočakala napredni stadij opake bolesti koja obično završava sepsom a nerjetko i smrću. Pod hitno treba alarmirati javnost o ovom najvećem problemu u Sarajevu. Spasimo našu djecu!!!!
Baš nešto kontam. Da ne dodje vrijeme za: \"Gospodjo, rastu mu zubići. Da vam uspavamo dijete da ga ne boli?\"
I... normalan - fiziološki porod se obavlja u bolnici. Zar se zbog normalnih - fizioloških stanja nekog vozi u bolnicu? Al\' eto. Ginekologija je uspjela uvjeriti svijet da se žene same poroditi ne mogu. Za to treba školovano osoblje. Kako li smo opstali stoljećima bez te nauke prije neg je izmišljena? P:S: Ne govorim o patološkoj trudnoći, komplikacijama... Tu je nauka dobro došla i svaka joj čast.
Što je prirodno - normalno, već hiljadama godina, trebalo bi i dalje tako biti, bez obzira koji je vijek. 1. Žena se poradja u ginekološkom položaju. (na ledjima, raširene noge i brada na prsa) \"Ginekološkom\"!? Očito je dobar za ginekologa (akušera) al za rodilju je apsolutno neprirodan. (Haj\' to dokaži kad se uspjelo uvjeriti ljude da tako treba) 2. Svaki operativni zahvat je nužno zlo. Ako baš ne može nikako drugačije, onda tako. Da me ne bi, tamo nekad, zaboljeli zubi, povadim sve i (preventivno) ugradim implantate jer, titanij + porcelan = to ne boli? 3. Porod je sretan dogadjaj pa treba počastit\' doktora (uobičajen stav u ovim krajevima) Sekcija (carski rez) je operacija pa kad dobro prodje a još se i dijete rodi... još \"jače\" treba počastit\' doktora. Red je. 4. Da se ja ne bi satima natez\'o sa ženom (koja se ionako mogla i kući natezat\', ko što je milenijima i bilo), radimo carski u 7 i odo\' ja leć\'. l
p.s. Kakve veze ima dojenje sa carskim rezom??? Dojim dijete već preko 10 mjeseci unatoč carskom rezu. Stvarno su neke izjave majki ovdje nebuloza...
Porodila sam se prošle godine NAŽALOST na carski. Nakon sati i sati bolova, pred sam porod, doktor odlučio da moram na carski jer je došlo do komplikacija koje su i bebu i mene mogle koštati života. Hvala Bogu pa postoji carski, ali sam apsolutno za prirodan porod. Znam samo za jedan slučaj da je žena tražila carski, a za najmanje deset slučajeva da su morale na carski zbog raznih komplikacija. Tako da ne vjerujem da se ovaj navedeni postotak odnosi na slučajeve u kojima je žena inzistirala na to da se porodi carskim rezom.
iskustvo iz holandije je isto..nema carskog ako nema indikacije za to..potice se prirodni nacin..mnoge holandjanke cak i kuci radjaju uz pomoc babice (ako je trudnoca uredno tekla)..
Kad su ovako grubi komentari žena koje su rodile, šta očekujemo od doktora, kojima to jeste i mora biti rutina!? A vi žene, tako lako osuđujete jedna drugu, da je to užas jedan! Svako ima svoje (razloge) - kad će se to ovdje početi poštovati!? Malo više poštovanja i uvažavanja, i sve će nam biti drugačije.
Ne znam gdje vi zivite i u kojem inistranstvu, ali u razvijenim zemljama je normalno da se na pocetku devetog mjeseca dogovori kakav porod zena zeli (naravno ukoliko porodilja sa medicinske tacke gledista ima vise opcija). Tako da se trudnica dogovori sa ginekologom da li zeli indukciju, porod kod kuce, u vaod, pod hipnozom, carski, prirodni, prirodni sa epiduralnom, prirodni uz blagu analzgeziju, itd, itd. Vecina ovdje zaboravlja da smo u 21 vijeku i da zena ima pravo da odluci i odabere da li zeli 12 sati bolova ili 10-minutni carski rez te i o svim opcijama izmedju. Ljudi dajte smirite strasti i mrznju prema zenama. Porod u svijetu vec odavno nije medicinski cin gdje se, kao u BiH porodilja tretira kao bolesnica, mrska, ucutkuje i vrijedja, nego se porodu i zeni koja radja novo ljudsko bice pristupa sa paznjom, postovanjem i maksimalnom njeznoscu.
zivim u inostranstvu i nije postojao nacin da \"narucim\" carski rez. o toku porodjaja oducuje tim skolovanih strucnjaka koji su tu da procijene kako treba porodjaj da tece. smatram da trudnice nisu kredibilne da odlucuju kako ce roditi dijete. cinjenica je da je barem u sarajevu vrlo moderno radjati na carski rez i ne dojiti nakon poroda. tako je rodilo 70% mojih poznanica. upozoriti je treba da nema ni adekvatne edukacije o prednostima prirodnog porodjaja.
draga moja da ne treba da boli ne bi ni boljelo..zao mi je tvog 10casovnog ali svaka prodje vise manje slicno iskustvo..vise te je ocito boljelo ignoriranje ljekara i babica sto mogu razumjeti jer ih ima i previse sa prizemnim razmisljanjima..a sto se tice mog osvrta na to kako to Islam gleda lijepo ti je odgvorio/la osoba nakon tebe..i usput hvala Bogu da nas ima svakakvih u bozjoj basti..
Ne zove se on dzaba \'\'carski\'\' , nekad je to bila privilegija kraljica , da se ne muce u strasnim bolovima a danas, hvala bogu, imamo mogućnost izbora. Za bebu je veci rizik kad se radja prirodno jer se moze ugusiti pri prolazu kroz porodjajni kanal. Ja se licno ne bih odlucila na carski ako nije neophodno, mada sam se na prvom porodu uzasno namucila i zbog bolova i psihicki. Nisam vjerovala da ziv covjek tj. zena moze prezivjeti toliki bol. Mislila sam umreću. Jos babice galamile na mene sto se bojim. Ali ako zena ne zeli da prolazi kroz agoniju poroda- na carski, zasto da ne. Glupi ste vi sa komentarima o rupama- rupa se razvaljuje svakako. To je razlika izmedju zene i djevojke .