Uskoro nam neće trebati babice?
3

Trudnice u BiH sve češće žele porođaj carskim rezom

Piše: Tatjana Sekulić
Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, svaka zemlja bi trebala imati najviše 15 posto poroda carskim rezom godišnje. U Bosni i Hercegovini prošle godine je izvedeno 33 posto. Ljekari upozoravaju trudnice na rizike poroda carskim rezom, te savjetuju prirodni porođaj, to neponovljivo iskustvo, jer u tim trenucima majke imaju kontrolu nad svojim tijelom i nakon porođaja novorođenče je odmah spremno sisati i ostvariti prvi kontakt s majkom.

Ukoliko se "epidemija" rađanja carskim rezom u Bosni i Hercegovini nastavi uskoro će posao babica pasti u zaborav, a zamijenit će ih hirurzi, dok će porođajne sale biti pretvorene u operacione.

Prije rata u Bosni i Hercegovini godišnje je bilo svega šest do sedam posto poroda carskim rezom, nakon rata osam posto, a onda je taj procenat počeo rasti.

"Prošle godine broj poroda carskim rezom iznosio je 33 posto. To je epidemiološka karakteristika u Evropi", kazao je za Sarajevo-x.com prim. dr. Kerim Begić, sa Klinke za ginekologiju i akušerstvo Univerziteta u Sarajevu.

Posljednjih godina sve više trudnica zahtijeva porođaj carskim rezom. Mnoge se na to odlučuju iz straha od prirodnog poroda, bez obzira na to što porod operacionim putem sobom nosi mnogo veće rizike.

"Postoji Komisija za carski porod koja zasjeda dva puta sedmično. Zamislite kakvo bi tek stanje bilo da ne postoji komisija! Umjesto akušera bilo bi nam potrebno mnogo više hirurga. Razlog povećanog broja zahtjeva je i u tome što danas žene rađaju u starijoj dobi, kada je smanjen njihov prag osjetljivosti na bol. No, ja kao ljekar uvijek preporučujem prirodni porod, osim u slučajevima kada je carski rez neophodan", istakao je Begić.

Umjesto poroda carskim rezom, doktor Begić savjetuje epiduralnu anelgeziju - bezbolni porod.

"Carskim rezom povećava se rizik od ozbiljnih komplikacija. Smanjuje se mogućnost ponovne trudnoće, odnosno može doći do steriliteta", rekao je Begić u razgovoru za naš portal.

Kada su ispunjeni svi zdravstveni preduslovi, ginekolozi trudnicama savjetuju prirodni porođaj, porođaj u vodi, ili, pak, epiduralnu analgeziju za trudnice koje imaju strah od bolnog porođaja.

No, svakako, prije svake donesene odluke neophodna je konsultacija s ljekarima i dobra informisanost o svim metodama porođaja i rizicima koje one nose.