Porođaj carskim rezom
244

Rijedak slučaj u medicini: Blizankinja iz Španije rođena u netaknutoj amnionskoj kesi

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nevjerovatne fotografije koje je objavila ginekologinja koja je izvršila varski rez prikazuju djevojčicu iz Španije rođenu s još netaknutom amnionskom kesom, što je slučaj koji se dešava jednom u 80.000 poroda.

Rijedak događaj dogodio se u bolnici u gradu Vinaros, u provinciji Castellon, u istočnoj španskoj regiji Valencia.

Ginekologinja Ana Teijelo, koja je bila zadužena za medicinski tim koji je uradio carski rez, na Twitteru je podijelila snimak porođaja koji je održan u srijedu, 23. marta.

"Danas smo u bolnici Vinaros imali prikriveni carski rez (2. blizanac) i ovdje se vidi oduševljenje učesnika", napisala je u opisu fotografija.

Prikriveni porođaj, također poznat kao porođaj "sirena" ili "en caul", je slučaj kad beba izađe unutar netaknute amnionske vrećice, koja obično pukne kada majka krene u porođaj.

Ovakvi porođaji su češći tokom carskih rezova, ali se mogu javiti i kod vaginalnih porođaja. Manji broj porođaja blizanaca obavlja se carskim rezom, što potencijalno objašnjava ovu incidencu.

"Prelijepe fotografije, zar ne?", dodala je Ana, "Prvi prikriveni carski rez koji sam vidjela i svidio mi se. Iako ne govorim ništa studentima, prepoznajem da su oduševljeni uzvici na snimku moji".