Medicinski noviteti
2

Naučnici rade na razvijanju muških kontracepcijskih pilula

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Hemijski spoj nazvan EP055 može doprinijeti reverzibilnom smanjenju pokretljivosti spermatozoida, što je pokrenulo niz istraživanja koja ispituju njegovu moguću upotrebu kao muškog kontracepcijskog sredstva, piše Science Daily.

Studija objavljena u časopisu Plos One govori o tome kako se hemijsko jedinjenje EP055 veže za proteine spermatozoida koji znatno usporavaju ukupnu pokretljivost sperme bez utjecaja na hormone, čineći EP055 potencijalnim muškim kontraceptivom.

"Jednostavno rečeno, jedinjenje isključuje sposobnost sperme da pliva, znatno ograničavajući mogućnosti oplodnje. Ovo čini EP055 idealnim kandidatom za nehormonsku mušku kontracepciju", rekao je vođa istraživanja Michael O'Rand.

Trenutno su kondomi i hirurška vazektomija jedini sigurni oblici kontrole rađanja koji su trenutno dostupni muškarcima. U kliničkim ispitivanjima postoje hormonalni lijekovi koji djeluju na smanjenje proizvodnje sperme, ali ti medikamenti utječu na prirodan nivo hormona kod muškaraca, baš kao što ženska kontracepcijska sredstva utječu na ženske hormone.

U toku studije, trideset sati nakon intravenske infuzije EP055, davane mužjacima majmuna, O'Rand i kolege istraživači uočili su da je došlo do potpune obustave pokretljivosti spermatozoida. Fizičke nuspojave nisu uočene.

"Važno je reći da su 18 dana nakon primjene infuzije svi mužjaci majmuna pokazali znakove potpunog oporavka, što ukazuje na to da su efekti jedinjenja EP055 zaista reverzibilni", rekla je istraživačica Mary Zelinski.

O'Rand i Zelinski ističu da je potrebno provesti još istraživanja prije nego što EP055 postane dostupan za upotrebu kod ljudi.