Problem parova
10

Naučnici provode istraživanja s ciljem smanjenja stope pobačaja za 50 posto

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Žene koje su pretrpjele nekoliko pobačaja učestvovat će u naučnim ispitivanju kako bi se otkrilo mogu li antibiotici smanjiti upalu maternice i povećati stopu nataliteta, piše Sky News.

Ponavljajući pobačaji, gubitak tri ili više beba uzastopno, svake godine utječu na hiljade parova širom Velike Britanije, a četvrtina trudnoća završava pobačajem.

Kao dio istraživanja o ponavljajućim pobačajima, profesorica Siobhan Quenby i njen tim s Univerziteta u Warwicku istražuju hronični endometritis, upalno stanje sluznice maternice.

Oni su od Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja SAD-a dobili nešto više od četiri miliona dolara za pokretanje prvog kontroliranog ispitivanja s korištenjem antibiotika u nadi da će smanjiti upalu endometrija, i to s 3.000 žena koje su pretrpjele ponavljajuće pobačaje, a koje će biti na liječenju u deset bolnica.

Prethodno istraživanje je otkrilo da je vjerovatno da će žene s višim nivoima upale maternice imati 60 posto vjerovatnoće da će imati dijete, u poređenju s 80 posto za one s nižim nivoima.

Žene koje će se naći u istraživanju bit će podijeljene u dvije grupe: one s blagom upalom i one s višim nivoom upale. Polovina ispitanica u svakoj grupi dobit će antibiotski lijek doksiciklin, a ostale će dobiti placebo.

Žene će se tokom cijele studije provjeravati kako bi naučnici procijenili smanjuju li antibiotici upalu i povećavaju li natalitet, uz redovno praćenje i analizu kako bi se osiguralo da pacijenti nemaju negativan utjecaj.

Quenby je za Sky News rekla da će ovo četverogodišnje istraživanje odgovoriti na puno pitanja.

Endometritis kod nekih žena može uzrokovati krvarenje i bol, dok kod drugih ne pokazuje uopće simptome. Ne postoje standardni screening testovi za endometritis, pa će istraživači također pokušati razviti testove koji će pomoći u identificiranju žena koje imaju to stanje u budućnosti.

Cilj studije je smanjenje stope pobačaja za 50 posto.

"Naš je cilj pokušati poboljšati stanje maternice prije nego što zatrudnite. Većina pobačaja se dogodi u prvih 12 sedmica trudnoće, a cilj nam je vidjeti smanjenje ovih ranih pobačaja", rekla je Quenby.