Brojne promjene
1

Kako trudnoća utječe na spavanje i snove

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako se o problemima sa spavanjem najčešće govori nakon rođenja djeteta - sama trudnoća može izazvati da sanjate više, ali i prouzrokovati veoma čudne snove. Uzrok ovih, kao i brojnih drugih promjena koje se javljaju tokom trudnoće, leži u osciliranju hormona.

San predstavlja normalan, zdrav dio spavanja. Međutim, trudnoća može potaknuti razliku u učestalosti i vrstama snova koje sanjate. Između ostalog može uzrokovati da se sjetite više snova, da doživite živopisnije snove, pa čak i da se borite s noćnim morama.

Promjene snova tokom trudnoće imaju mnoga moguća objašnjenja. I kao što vjerojatno sumnjate, hormonalne promjene su veliki faktor.

Fluktuirajući hormoni tokom trudnoće mogu imati ogroman utjecaj na vaše tijelo. Zbog hormonalnih promjena neke trudnice doživljavaju promjene raspoloženja.

Osim toga, hormonalne promjene tijekom trudnoće mogu uzrokovati povećani umor, što znači da ćete vjerovatno spavati češće i stoga imati više snova.

Neke teorije sugerišu da su snovi način na koji čuvate uspomene i na mnogo načina djeluju kao terapija.

Snovi vam mogu pomoći u obradi informacija i boljem razumijevanju vaših osjećaja. Stoga ne čudi da bi intenzivno emocionalno iskustvo trudnoće moglo dovesti do češćih i nezaboravnijih snova.

Živopisniji snovi

Ovakvi snovi mogu uključivati snažne, intenzivne emocije i jasne slike, a ti snovi mogu izgledati kao da se događaji zapravo događaju.

No dok se živopisni snovi mogu dogoditi kod bilo koga, čini se da trudnoća podstiče više takvih vrsta snova. Umjesto mutnih slika koje jedva možete spojiti, ovi snovi izgledaju kao stvarni život.

Češći snovi

Neke trudnice smatraju da imaju više snova tokom trudnoće. Moguće je da zapravo sanjaju više u osmosatnom ciklusu spavanja ili je povećanje možda posljedica spavanja ili drijemanja više sati svakog dana.

Trudnoća može uzrokovati umor, a samim time što više spavate, više ćete sanjati.

Snovi u vezi s trudnoćom ili majčinstvom

Zbog uzbuđenja, a možda i malo nervoze, također je prirodno i uobičajeno imati snove koji uključuju vas i vašu bebu - kao što je utvrdilo staro istraživanje iz 1993. godine.

Nošenje djeteta vjerovatno je nešto o čemu često razmišljate svakodnevno, pa ne čudi da se te misli javljaju i dok spavate. To može značiti snove o vašoj bebi koja se već rodila ili snove o njenom rođenju.

Noćne more

Na isti način na koji možete sanjati sretne i uzbudljive snove tokom trudnoće, postoji i šansa za noćne more tokom trudnoće.

Noćne more u trudnoći nisu rijetkost, kao što je navedeno u istraživanju iz 2016. godine, a tipično ih pokreću vaše emocije. To može biti strah ili tjeskoba zbog porođaja ili nečega što se događa bebi.

Ove noćne more mogu imati različite oblike - od straha od pobačaja, bolesti bebe te brojnih drugih strašnih scenarija. Ovakvi snovi su normalna pojava, ali ništa više ugodna zbog te činjenice.