Ženski spolni hormon
0

Davanje progesterona trudnicama može smanjiti rizik od pobačaja

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Davanje hormona progesterona ženama koje su imale spontani pobačaj i koje su iskusile krvarenje u ranim fazama trudnoće može poboljšati njihove šanse da dobiju bebu, pokazuje nova studija.

Istraživači u Birminghamu proveli su ispitivanje na 4.000 trudnica.

Samantha Allen iz Velike Britanije imala je krvarenje prije nego što je izgubila svoju prvu bebu. Tokom druge trudnoće opet je imala krvarenja te je osam sedmica uzimala progesteron i iznijela trudnoću do kraja.

Progesteron je hormon neophodan u trudnoći i služi za održavanje sluznice maternice u kojoj se implantira embrion te služi i za podršku imunološkom sistemu.

Samanthi je u konačnici propisan progesteron koji je uzimala dva puta dnevno sve dok nije navršila 16. sedmicu trudnoće. Ona je rekla da je krvarenje prestalo za sedam dana od početka uzimanja te da je trudnoća napredovala veoma dobro. Ona se nada da bi više žena koje su imale pobačaj moglo imati koristi od ovog hormona.

Pobačaj doživi jednu od pet žena, a vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći povezano je s povećanim rizikom od njegovog nastanka.

Studija Univerziteta u Birminghamu objavljena u časopisu New England Journal of Medicine najprije je ispitala jednu grupu od oko 2.000 trudnica koje su dobijale progesteron, dok je drugoj grupi davana placebo tableta.

Sve učesnice su iskusile krvarenje u ranim fazama trudnoće, prenosi BBC.

Iako je studija pokazala da uzimanje hormona ne može pomoći svim ženama u pojavi ranog krvarenja u trudnoći, koristi su bile najveće kod žena s historijom ponovljenih pobačaja (tri ili više). Među tim ženama došlo je do povećanja stope rađanja za 15 posto.

Arri Coomarasamy, voditelj studije, kaže da bi tretman mogao spasiti hiljade beba.

"Nadamo se da će ove dokaze uzeti u razmatranje i nadležne institucije te da će se oni koristiti za ažuriranje nacionalnih smjernica za žene kojima prijeti pobačaj", rekao je on.

Također je rekao da tretman neće funkcionirati kod svih žena koje su pobacile, jer postoji mnogo složenih razloga zašto se pobačaj događa. On dodaje da samo one žene s problemima vezanim za progesteron mogu osjetiti poboljšanja.

"Rezultati ove studije su važni za sve žene koje su iskusile pobačaj, a sada imaju opciju liječenja koja će spasiti mnoge živote i spriječiti bolove. Ovo nam ostavlja nadu da će daljnja istraživanja dovesti do efikasnijih tretmana i na kraju omogućiti da se spriječi više pobačaja", rekla je Jane Brewin, predsjednica lokalne nevladine organizacije za zaštitu porodilja.