Počinju raditi zbog dugova
6

Da ne moraju žene se nakon poroda ne bi vraćale na posao

Klix.ba
Tri od četiri novopoečene mame će radije ostati kod kuće kako bi odgajale svoju djecu, ali samo ako si nešto tako mogu priuštiti, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Tradicionalna porodica u kojoj muškarac privređuje, a žena odgaja djecu je još uvijek ideal za većinu pripadnica nježnijeg spola, otkrila je studija.

Prema rezultatima istraživanja, šest od deset majki koje se vrate na posao nakon poroda, to rade samo kako bi isplatile neki kredit ili kako bi olakšale ekonomsku situaciju u svom domu. Zanimljivo je da je samo jedna od sedam žena kazala da želi bez obzira na djecu raditi na svojoj karijeri.

"U vrijeme kada se žene suočavaju sa sve većom nezaposlenošću, nove mame su prisiljene da se vrate na svoja radna mjesta zbog finansijskog pritiska. Visoki troškovi života i rate kredita zahtijevaju više izvora prihoda u većini domaćinstava", kazala je Ann Robinson iz kompanije uSwitch, koja je sprovela ovo istraživanje.

Anketa je otkrila da 75 posto novopečenih mama želi ostati kod kuće nakon rođenja djeteta, 12 posto to ne želi, dok je 13 posto neodlučno.

Od onih koje su se vratile na posao, 55 posto ispitanica je kao razlog navelo finansijske probleme, jedna od pet je kazala da u životu žele imati nešto više od kuće i djece, dok je 14 posto željelo nastaviti karijeru.