Istraživanje
0

Bebe rođene iz zamrznutih embriona su zdravije

Klix.ba
Žene koje su zatrudnile uz pomoć zamrznutih embriona imat će zdravije bebe i manje komplikacija u odnosu na one koje su koristile svježe embrione, tvrde istraživači.

Doktori za plodnost otkrili su da je kod majki koje su zatrudnile uz pomoć smrznutih embriona manja šansa za krvarenje tokom trudnoće.

Klinike za plodnost budućim majkama prvo daju injekcije za hormone koje stimuliraju njihovu matericu da stvori jajašca koja se potom vade i oplode, pa vraćaju u matericu. Neiskorišteni embrioni se zamrznu i mogu biti korišteni mjesecima ili godinama poslije.

Novi rezultati otvorili su pitanje da li se svježa jajašca uopće trebaju koristiti. Istraživanje je provedeno nad 37.000 trudnica koje su zatrudnile uz pomoć vantjelesne oplodnje koristeći svježe ili zamrznute embrione.

Doktori sa Univerziteta Aberdeen u Velikoj Britaniji, koji su sproveli ovo istraživanje, tvrde da se iz smrznutih embriona rađaju zdravije bebe jer su žene stimulirane lijekovima, tako da hormoni u njihovoj utrobi dostignu normalan nivo. To je za embrione prirodnije okruženje i daje predispozicije da se zdravije razviju.

Doktori smatraju da utjecaja ima i to što samo visoko kvalitetni embrioni prežive hladnoću i odmrzavanje.

Prema istraživanju, bebe koje su se razvile iz prethodno zamrznutih embriona imaju 16 posto manje rizika da budu rođene prijevremeno i pedest posto manju šansu za manju kilažu od normalne. Dokazano je i da je stopa smrtnosti ovih beba u ranijim godinama manja u odnosu na bebe razvijene iz svježih embriona.