Jaje s porukom
354

A2B: Ko dobija misteriozne pakete "Čuvaj ih"

U gradovima širom Bosne i Hercegovine, više od 300 muškaraca dobili su jaja poštom. Zamislite da uz naručene dijelove za auto ili majicu iz omiljene trgovine dobijete misteriozni ljubičasti paketić u kojem se nalaze dva jajeta i poruka "Čuvaj ih".

Upravo takvu pošiljku dobio je i Damir iz Tuzle.

"Nakon inicijalne zbunjenosti, moram reći da sam oduševljen ovim gestom i porukom koju sam pronašao u paketiću. Do kraja mjeseca ću se sigurno naručiti na pregled, obećao sam supruzi, a to je obećanje koje se ne smije prekršiti", govori nam kroz smijeh Damir.

Poruka "Čuvaj ih" u kombinaciji sa jajima je diskretan i simpatičan podsjetnik muškarcima da zakažu preventivni pregled prostate.

Rak prostate predstavlja jedan od najčešćih tumora (oko 15%) i drugi je najčešći uzrok smrtnosti od malignih bolesti kod muškaraca, sa trendom porasta. Učestalost kojom se javlja rak prostate raste sa starošću, te se oko 85% svih karcinoma prostate dijagnosticira nakon 60. godine života.

Inače mjesec novembar je posljednja dva desetljeća mjesec posvećen povećanju svijesti građana o karcinomu prostate, s naglaskom da je redovan pregled najjednostavniji način da se spriječe bolesti urinarnog trakta i prostate. Mnogi muškarci nažalost još uvijek imaju nepotrebnu "kočnicu" prema pregledu prostate, a razgovor o odlasku doktoru ili samopregledu je svojevrstan tabu i tome se, bar u Bosni i Hercegovini, ne razgovara sa prijateljima. Svake tri minute u svijetu jednom muškarcu dijagnosticira se karcinom prostate, a godišnje se u zemljama Evropske unije registruje skoro pola miliona novooboljelih od karcinoma prostate.

Rak prostate u početnoj fazi nema nikavih simptoma. Kako se, međutim zloćudno tkivo širi može dovesti do sužavanje uretre (mokraćne cijevi), te uzrokovati probleme s mokrenjem. Tipični simptomi u poodmaklom stadiju uključuju: učestalo mokrenje, pogotovo noću, otežano mokrenje, nemogućnost održavanja normalnog mlaza ("stane, pa krene"), bol i pečenje prilikom mokrenja i krv u urinu.

S obzirom na to da su većina tih tumora spororastući tumor niskog stupnja zlućudnosti, stope preživljenja su izvrsne kod osoba kod kojih je dijagnosticiran u ranom stadiju. Kada se rak prostate otkrije u ranom stadiju postotak izliječenja doseže 98%. Ukoliko je bolest uznapredovala, stope izliječenja su niske.

Društvene norme ohrabruju kod muškarca razvijanje nemarnog odnosa prema zdravlju, pa muškarci izbjegavaju ii jednostavno ne koriste dostupne usluge sve do trenutka kada je njihovo zdravlje narušeno i kada to stanje prati uočljiva simptomatologija. U Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstvena statistika podataka koji se odnose na učestalost obolijevanja raka od prostate. Međutim prema dostupnoj statistici u Federaciji BiH maligne bolesti drugi su najčešći uzrok smrti, a kada su muškarci u pitanju poslije raka pluća, najviše života odnosi rak prostate, debelog crijeva i želuca. Prije četiri godine, u Republici Srpskoj, rak prostate je bio treći uzrok smrtnosti od raka. Dok u Brčko distriktu, upravo zbog rane dijagnostike i promociji značaja preventivnih pregleda nema zabilježenih smrtnih ishoda.

Briga o zdravlju i preventivni pregled ne oduzimaju ništa od muške nazvisnosti, samopouzdanja i snage, nego su dodatna potvrda zrelosti i ozbiljnosti.

Zato "Čuvaj ih"!

A2B Express d.o.o. domaća je transportna kompanija koja nudi raznovrstan portfolio različitih usluga na svim nivoima. Humanitarne akcije, podrška sportu, kulturi i ostalim društvenim događajima i aspektima samo su neke od kontinuiranih društveno odgovornih aktivnosti, a ovim potezom još jednom su potvrdili kako briga o zdravlju zaposlenih zauzima prvo mjesto, uz paralelno održavanje svih poslovnih procesa, predanost i motivaciju zaposlenih.