Kakve gluposti. Japan je ujedno i jedan od najvecih investitora i zajmodavaca na svijetu. Zaduzenost jedne zemlje se ne mjeri samo bruto iznosom duga nego u tu kalkulaciju ulazi i mnogo drugih stvari.
Japan ima dug od 2,8 biliona dolara, al samo SAD njima duguju 1,3 biliona, a ukupno u svim drzavama svijeta imaju preko 3 biliona iznos zajmova. Sto znaci da je njihov dug ogroman, al da je dug prema njima jos veci i da su izdatci od kamata za vanjski dug manji od prihoda od kamata za dug drugih zemalja, posebno ako uzmemo u obzir da je Japan snazna ekonomija i da je njihov dug sa niskom kamatnom stopom.
@jokashmokash , nije valjda da je normalno biti zadužen. Zaduženost upućuje na činjenicu da nešto ne štima s ekonomijom xy sistema. SAD je jedina zemlja na svijetu koja ima kapacitet da bude zadužena i koja može da svoj dug sanira kad poželi. Druge države NE. Zašto? Zato što su valute drugih zemalja pokrivene samo svojim proizvedenim robama, dok je dolar pokriven robama koje proizvodi cijeli svijet. Dolar je jedina svjetska valuta, a sve druge su lokalne. u tome je njegova snaga.
Prikaži sve komentare (66)