Vidim, da mnogi ne razumiju neke stvari što se tiče duga, obveznica i banka. Zašto su Grčke banke bankrotirale jer su kupovale Grčke državne obveznice. Grčka država se je zadužila s izdavanjem obveznica koje su kupovale Grčke i stranke banke da bi servisirala javnu potršnju (plače u javnom sektoru, penzije i druge izdatke). Ljudi su imali ogromne penzije, ogromne plače u javnom sektoru, razne dodatke ako dođu na vrijeme na posao i slično. Opće poznata je činjenica, da država koja se zadužuje za javnu potrošnju mora prije ili kasnije bankrotirati. Trojka je pomagala jer su i njihove banke imale te Grčke obveznice. Spašavala je i svoju guzicu. Grčka nikada neće moći otplatiti svoj dug jer jednostavno ne proizvodi dovoljno, da pokrije potrošnju javnog sektora, penzije, zdravstvo i da servisira kmate i glavnicu na dug. Nemoguća misija. Čitav dug treba odpisat, napravit reforme i dignuti gospodarstvo.
upravo tako, drzavni aparat postaje svrha sam sebi i pocinje da trosi nemilice sve do samog kraha.....tako slicno se i kod nas desava
Tako je, isto čeka i BiH. Jedina pozitivna stvar je da MMF ne posuđuje dosta novaca BiH (ukoliko imam pravilne informacije).
Prikaži sve komentare (145)