@walthertz, žao mi je što ti se to desilo , imala sam isto iskustvo pa znam koliko je strašno , sa jedne strane se boriš sa poslom koji je i sam po sebi dovoljno težak a sa druge onda imaš i nekoga ko te maltretira . Meni se desio daleko bogu iza leđa , u drugoj državi . gdje smo radili duge radne sate ( 12 sati i više) a da nas radno pravo poslodavca nije obuhvatalo . Dakle nemoguće se bilo obratiti za bilo kou pomoć ali ja sam se ipak ogradila šaljući redovno pisane pritužbe i prijavljujući Ethic Hot linu poslodvaca . Dakle naučila sam neke stvari , i pobijedila u nekim na sudu, zato mogu dati jedne kratke i sažete savjete; 1. Prati osobu koja je pokretač, ispitaj druge šta priča ili ako se tebi obraća zapiši sve prijetnje , sprdanja, uvrede , sve hladne glave i polako. 2. Pisana prijava poslodavcu sa svim navodima datum, kad je šta urađeno ili rečeno, dvije kopije prijave i jednu da on potpiše da je primio , objasni da je to za svaki slučaj i da ti radiš svoju dužnost kao žrtva
dalje; ako poslodavac se pravi budala pa taj tvoj poslovni pristup problemu izvrće na šalu , reci ti njemu ok, nadam se da će to prestati ovom prijavom ali ako ne , vi ste upozoreni , pisani trag postoji a ja dalje idem tužbom prema vama kao poslodavcu a dalje i prema osobi. Šta se mora znati o mobingu je sledeće: 1. To je oblik psihčkog zlostavljanja i radi ga osoba psihički bolesna , 2. Moraš reagovati i to ispravno reagovati sa činjenicama i hladne glave ; TI ME UZNEMIRAVAŠ. PRESTANI TO DA RADIŠ. TI RADIŠ MOBING A TO JE ZAKONOM KAŽNJIVO, 3. Ako i dalje nastavi , a vjerovati je da neće , jer se ovakve osobe boje razotkrivanja, onda idi prijavom i naravno ako se i poslodavac se oglušuje ili te i on počne proganjati pa čak i otpustiti onda TUŽBA. Imaš 100% pravo na nadoknadu , povratak na posao i onda si ti POBJEDNIK!
a ako se neradnik, (na sve moguće načine izbjegava uraditi ono što mu je naređeno i/ili polovično i/ili nikako ne uradi posao) žali na mobing od strane svog šefa, zbog previše "zadanog posla", kako rješiti takvu situaciju. on to svojim očima vidi kao mobing dok šef to vidi jednostavno kao zadatak koji radnik nije ispunio..
Prikaži sve komentare (52)