S Carleton Coon: Slavenizirani Albanci Crne Gore: `Crnogorci, koji su najviši ljudi u Europi ... su lingvistički Srbi, ali ne može biti nikakve sumnje da su u u velikoj mjeri slavenizirani Albanci; kulturni kontinuitet izmedju dva naroda je nekad i upadljiv, jedini prava razlika je u vjeri i jeziku.Otkrio je da Albanci, Crnogorci i Sfakians dijeli mnoge sličnosti u stasu, izgled, jezik, nacionalnu nosnju, ratoborni tendencijama, plemenskim zakonima, i osvetama.
"Carleton S. Coon je tvrdio da postoji veza između Ilira i Dorana na osnovu njegovog antropoloških analiza albanskog i crnogorskog stanovništva, kao i Sfakian stanovnistva na Kritu. Coon otkrio da Crna Gora i Albanija je visoko koncentriranog ilirskih rasne zone i da su Sfakians direktno potomci Dorianskog plemena koja naselila Krit iz pravaca Makedonije i Ilirije. http://en.wikipedia.org/wiki/Sfakians
Srbi su cijeli srednji vijek bili vazali otomanskim vlastima. Srbi su imali udjela u Kosovskoj bitci,zajedno sa drugima,to je istina.Ali historijski i logicno gledano, Albanci su imali na desetine kosovskih bitaka pod 25-godisnjim otporom sa kraljom Skenderbegom. U nekim od tih bitaka,Srbi su zajedno sa Turcima napadali Arbanase.Poslije pada i zadnjeg balkanskog uporista Albanije, mnogi Albanci,koji su bili katolici u to vrijeme,prelaze na islam ili pravoslavlje.To su bile dvije favorizirane i kontrolisane religije u Konstantinopolisu,dok treci prebjegaju u juznu Italiju. Biti katolik u to vrijeme je bilo ravno samoubistvu,jer Vatikan je bio glavni neprijatelj i zelja Osmanlija.
Prikaži sve komentare (48)