Znači, polako se gasi jedini preostali pogon u Tuzli, nekadašnjem industrijskom motoru bivše Juge, koji nešto proizvodi, a da to nije proizvodnja potrošača i kupaca. Šta reći, osim otpjevati onu staru Tominu: "Dotakli smo dno života".
Prije rata, tacnije 1991. godine, je samo sarajevski Energoinvest ima vece prihode od cijele industrije u i oko Tuzle, tacnije 1,3 milijarde dolara. Tako: kakva je prica da je Tuzla bila motor industrije? Stvarno ne znam na osnovu cega pisete te komentare. Dosta je da se potsjeti sta su proizvodili Zagreb i Sarajevo, pa da skontas da je stvarno glupo reci da je Tuzla bila nekakav motor necega. Tuzla je bila motor Tuzlanske regije, a nikako stare Juge. Samo je grad Sarajevo 1991. godine imao 260.000 radnih mjesta, a Tuzla je tad brojala 110.000 stanovnika, dok je Sarajevo imao 560.000 hiljada. Smanjite malo hormone sa takvim izjavam, jer su smijesne.
A kako ti radiš na računaru i pišeš ove komentare iz udobnog sarajevskog stana/kuće? Pa, zahvaljujući električnoj energiji koju proizvode hiljade tuzlanskih rudara u rudnicima i inženjera u TE Tuzla, koji osiguravaju proizvodnju struje za preko 60% domaćinstava i industrijskih kapaciteta u FBiH. Sarajevo bi bilo u mraku da nije struje iz Tuzle. Tako da bi mogao malo da spustiš taj napuhani sarajevski nos i da prestaneš sebi umišljati da živiš u New Yorku. Živiš u jednoj prosječnoj balkanskoj provinciji, veličine predgrađa svake veće evropske metropole, koja usput budi rečeno kao parazit crpi sve moguće resurse (i novčane i materijalne) iz drugih sredina u BiH koje propadaju zbog nezajažljive i nezasite birokratske aždahe koja svoje sjedište ima u istoj. Ako je to pravedan i ujednačen privredni i svaki drugi razvoj jedne države, onda ništa, živi i dalje u svojoj maloj utopiji od "metropole".
Prikaži sve komentare (86)