Oho, šta će to biti. Meni samo nije jasno jedno, početkom 2014 SAD su bile pred bankrotom, Senat je tek kad nisu više imali novca za isplatu javnog sektora odobrio zahtjev Obame o novim zaduživanjima. Kako se oni tako brzo iskoprcaše iz tih problema i niko to više ne pominje?
Al' nek' meni neko objasni kome su SAD duzne? WB, MMF, privatne banke, pa to je sve njihovo...ako cemo tako gledati, koliko je cijeli svijet njima duzan?
Ali covjece, MMF i WB-u dobivaju novac od drzava i onda ga posudjuju kome treba, a s obzirom da 70% MMF-ovog novca cini novac koje su dale SAD, Njemacka i Japan, dodje da sami sebi duguju. Tih 50% ruskih deviznih rezervi (ako je uopste tacan podatak) ne cine ni 1% americke ekonomije, a sto se tice Kine, pa da im amerikanci (i njihovi saveznici) zatvore firme koje su otvorili u Kini, Kina bi propala za pola godine! I jos nesto, ako hoces da se bavis ekonomskim odnosima velikih sila, pokusaj naci na netu sta bi znacilo da se nekoj zemlji ukine IBAN i bice ti jasno, a zna se ko upravlja time!
Prikaži sve komentare (22)