Komentari (22)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
NA porast Rublje, utiče enormno visoka eskontna stopa u Rusiji od nekih 17% što je skok od 10% u odnosu na prije 10 tak dana. To je pokušaj Ruske vlade da zadži vjeru u Rublju no može biti mač s dvije oštrice. Takva visoko eskontna stopa uzrokuje povečanje kamate na kredite što dalje može imati za posljedicu zaustavljanje privrede. Ovo su ranije uradili Turci koji su eskontnu stopu digli na 14% no Turska ekonomija nije ovisna o jednom proizvodu kao što je slučaj sa Rusijom. USA i Arapi lome Ruse spuštajući cijenu nafte na nekih 50 $/barelu što bi bilo smanjenje reda 60 do 70%. Ovo se radi u pokušaju promjene režima u Rusiji i nema baš neke realne ekonomske osnove. Drugo pitanje je da li jaka Rublja odgovara Rusiji jer time drže visoku cijenu rada i njihovi proizvodi jednostavno ne mogu konkurisati ali Ruska privreda nije izvozno orijentisana ako se izuzme energetika i oružje ali je izložena stranoj robi. Bojim se da RU srlja u propast ali se isto bojim da i druge ne povuku sa sobom.
Oho, šta će to biti. Meni samo nije jasno jedno, početkom 2014 SAD su bile pred bankrotom, Senat je tek kad nisu više imali novca za isplatu javnog sektora odobrio zahtjev Obame o novim zaduživanjima. Kako se oni tako brzo iskoprcaše iz tih problema i niko to više ne pominje?
Al' nek' meni neko objasni kome su SAD duzne? WB, MMF, privatne banke, pa to je sve njihovo...ako cemo tako gledati, koliko je cijeli svijet njima duzan?
Ali covjece, MMF i WB-u dobivaju novac od drzava i onda ga posudjuju kome treba, a s obzirom da 70% MMF-ovog novca cini novac koje su dale SAD, Njemacka i Japan, dodje da sami sebi duguju. Tih 50% ruskih deviznih rezervi (ako je uopste tacan podatak) ne cine ni 1% americke ekonomije, a sto se tice Kine, pa da im amerikanci (i njihovi saveznici) zatvore firme koje su otvorili u Kini, Kina bi propala za pola godine! I jos nesto, ako hoces da se bavis ekonomskim odnosima velikih sila, pokusaj naci na netu sta bi znacilo da se nekoj zemlji ukine IBAN i bice ti jasno, a zna se ko upravlja time!
Propade Miletu bizmis sa bracom!
A što ga ti reklamiras, prestanite spodobu spominjati kad nije bitan.
I znam da si negativno mislio al nije vrijedan spomena ni u negativnom kontekstu.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)