Ne znam sta da mislim. Znam da sve vise ljudi kupuje hranu po velikim marketima jer tamo postoji kakva-takva kontrola kvaliteta. Poznajem neke seljake koji uvece oprskaju paradajz, paprike ili krastavac i sutra ujutru ih nose na pijacu iako na onim otrovima jasno pise da je od trenutka upotrebe do konzumacije potrebno da prodje najmanje 14 dana. I seljaci su postali prevaranti koji gledaju samo kako da zarade. I svi imaju posebne baštice gde gaje hranu za svoje potrebe, odvojeno od onoga sto ide u prodaju.
slažem se, ima svega, ali kao ni bilo šta drugo..tako se ni ovo ne može generalizovati, te sam siguran da se još uvijek može pronaći kvalitetna organska hrana...
Moze. Ima dva nacina da budes siguran. Da je sam uzgajas ili kupujes (sakupljaš) sumske plodove. Sve ostalo je ruski rulet i nema garancija. U skandinavskim zemljama je sve popularniji zakup malih parcela gde ljudi sami uzgajaju hranu aza svoje potrebe. I da paradoks bude veci medju njima je najvise visokoobrazovanih ljudi koji po zavrsenom poslu odlaze u bastu i uzimaju motiku u ruke.
Ne znam na osnovu čega bi se to moglo generalizovati i reći kako je sva hrana koja se plasira na pijacama (dobro na pijacama vjerovatnije da jeste nego da nije, jer 95% njih uzima robu na Heci, a ovi na Heci rade to što si govorio) i na sajmovima nekvalitetna, prskana ili šta si već navodio. Znam da na većini sajmova koji su na području Sarajeva ne mogu učestvovati oni proizvođači čiji proizvdi nisu certificirani kao organski i čija kontrola nije vršena kod institucija nadležnih za to.
Ma druze ne pricam ja za organsku hranu, i ona se kupuje ili po marketima ili specijalizovanim dućanima. Ja govorim za pijacu gde seljaci prodaju svoje proizvode.
Organsku hranu u ovoj zemlji mogu da kupuju samo oni koji imaju jer je najmanje 2x skuplja od klasicne