Meni je najtragičnije to što se Srbi i Hrvati ubiše nazivajući Bošnjake "Poturicama". Pa kada bi to i bilo istina,a nije šta ste vi. 500godina pod Turcima i vi ostali netaknuti.Niko nikoga nije ni pipno.Čovječe pa vi ste najveća turska kopilad. I to je uzrok vaše mržnje prema svemu što ime veza sa Turcima i Turskom.Izgubljeno samopouzdanje zbog dugutrajnog ropstva,sumnja u lični identitet i porijeklo.Nesigurnost u čestitost i čednost svojih pradaka ženskog spola i razočarenje u svoje pretke muškog spola zbog kukavičluka i neograničenog robovanja bez otpora. Pokušavate to izbrisati iz vaše prošlosti,ali ne ide.Ne može se izbacivanjem slova H iz muslimanskih prezimena koja nosite izbrisati stotine godina naguzivanja,pa nek kara ko može.A Turci su mogli..
Niđe veze. Adem Handžić u svojoj knjizi iz 70 i neke, tuzla i njena okolina u 16 vijeku, opisuje proces islamizacije (poturčavanja), gdje radi zaštite porodice i imanja jedan član dobrovoljno konvertirao na islam, no ipak bi nastavio živjeti sa svojom kršćanskom braćom i sestrama pod jednim krovom. Taj koji je prešao na islam , postao bi 'vlasnik imanja', a njegova braća i sestre 'sluge', naravno sve deklarativno. I to je trajalo dugo dok neki pravi turci nisu skužili to lukavstvo, pa su naredili da muslimani i kršćani ne mogu živjeti pod istim krovom. Od tada počinje seoba i koncentracija muslimana po gradovima i čaršijama. Pravih turaka ovdje gotovo da nije ni bilo, vojnu vlast su držali 'janjičari' ili ti poturčeni srbi, koji su za svoje ratne zasluge u Bosni dobili napuštena imanja, pa su na njih doveli svoju rođenu braću iz Crne Gore i Srbije (preci današnjih bosanskih srba), kako bi bili pod njihovom zaštitom. Ono o čemu govoriš i na što aludiraš su guslarske bajke.
Ako je neki beg ili aga prakticirao 'pravo' prve bračne noći, taj isti nije bio etnički turčin, nego obično poturica sa ovih prostora. I Još nešto pravo prve bračne noći, je na ovim prostorima postojalo prije dolaska turaka, u hrvatskoj, mađarskoj, štajerskoj,.. zadržalo se do 19 stoljeća.
Prikaži sve komentare (317)