BiH
179

Stjepan Mesić u Sarajevu: Balkan će biti miran ako bude mirna Bosna

Anadolija
Stjepan Mesić (Foto: Anadolija)
Stjepan Mesić (Foto: Anadolija)
Bivši predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata i bivši predsjednik Predsjedništva Socjalističke Federativne Republike (SFRJ) Jugoslavije Stjepan Mesić kazao je kako je arhitektura na prostorima Balkana završena i da se varaju svi oni koji misle da mogu to promijeniti.

Mesić, kao uvodničar na panel diskusiji “Mladi i izgradnja mira na području Jugoistočne Evrope“ u Sarajevu, osvrnuo se na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu, uz riječi da se ne može stvoriti idealno društvo, ali da moramo graditi društva koja će sebi postaviti za cilj harmoniju.

“Moramo biti tolerantni i uvažavati tuđa mišljenja. Moramo polaziti od toga da je svaki čovjek svijet za sebe i da svaki čovjek ima pravo da razmišlja na koji način želi, ali ne smije nanijeti štetu drugom. Tako je i u politici. Nije izlaz u tome da imaju manja prava oni koji su u manjini“, izjavio je Mesić.

On je dalje rekao da je po njemu BiH bilo najtolerantnije društvo u Evropi i da smatra, kako su strane sile bile jače, najgore što se dogodilo BiH jeste protekli rat. 

Bivši hrvatski predsjednik istakao je kako nije lako iz toga stvarati nešto novo, da nije lako zaključiti samo što se dogodilo i ići u novu atmosferu, ali, kako je poručio, drugačije se ne može.

“Jer nema drugog izlaza nego u okvirima BiH stvarati ono što je svojevremeno govorio Kemal Ataturk kada je došao na čelo Turske. On je rekao da sreću i zadovoljstvo niko ne traži izvan granica Turske, nego unutar njenih granica. Svi koji su izvan BIH mislili zadovoljiti svoje imperijalne ciljeve, moraju shvatiti da mir na ovim prostorima može biti samo ako BiH ostane cjelovita“, kazao je Mesić. 

On je istakao da susjedne zemlje BiH, odnosno Hrvatska i Srbija, moraju voditi politiku za BiH i voditi računa o tome da je zaštite, te da se bore za cjelovitost BiH.

“I to ne samo verbalno. Reći kako žele cjelovitu BiH, a onda dočekivati i slaviti ratne zločince. Mladi ne smiju biti opterećeni onim što se desilo jer oni nisu krivi za rat. Nisu oni htjeli mijenjati granice, neki nisu bili ni rođeni. A svi mladi trpe posljedice tog rata“, zaključio je Mesić.

Bivši predsjednik SFRJ istakao je važnost aktiviranja i stvaranja novog pogleda na  BIH.

“Šta god se događalo, zapamtite, arhitektura našeg prostora je završena. I svi koji misle da će se neko umoriti, da će se međunarodna zajednica umoriti i pristati da se mijenja ta arhitektura - griješi“, poručio je on.

Mesić je rekao da se “zatvaranjem u geto“ niko neće napraviti dobar izvor, niti riješiti svoje ciljeve, zbog čega on apelira na mlade da se ne dijele na ono “što su se dijelili oni koji su pokušali razbiti BiH“.

Ističući da mladi trebaju otvoriti komunijaciju između sebe, Mesić je izjavio da BiH, jedino cjelovita i tolerantna, može biti atraktivna za EU. S druge strane, kazao je on, i Evropska unija (EU), zato što je dugo mirovala, mora sada pomoći u ekonomskom razvoju BiH.

“Međunarodna zajednica morala bi isključiti iz političkog života one koje razbijaju BiH. Ne znam da li je rješenje da političke elite riješe problem, da dograde mehanizme koje Daytonski sporazum nije ugradio“, kazao je Mesić, dodavši da se ne smije sjediti skrštenih ruku jer trenutno nema rješenja i dozvoliti političkim elitama da rade za svoje interese.

Bivši predsjednik Hrvatske Mesić poručio je da mladi moraju postati politički faktor i baviti se njome, a ne samo da se politika bavi s njima. Kako je zaključio, za to postoji dovoljno snaga u svim društvima bivše Jugoslavije.