drzava treba da otkupi od ljudi sva auta starija od 10 godina ili nametne porez, a dzaba becikle svakome tko je vratio auto. napraviti trake za bicikle po cijelom gradu.
Upravo tako, u nas je to "stid" i mislimo da smo gospoda samo što sjednemo u auto, nedaj bože pješice ili biciklom odmah ispadas "seljak" ili "vidi ga, budala doktor a ide biciklom na posao kao prosijak". Za vašu informaciju, živim u jednom Švedskom gradu i imam 3-4 doktora kao komšije, jedan ide biciklom/vozom do posla jer radi 25km od ovog grada a ovi ostali svako jutro vidim kaciga/ruksak/biciklo i na posao. Ovdje normala, jedino obratim pažnju kad mi dođje neko u posjetu sa Balkana i to ga "šokira" kako švedska "gospoda" se prevoze na radno mjesto. :) Sensmoral: Neznači opanak da si seljak niti kožna cipela da si gospodin, sve je u ponašanju i djelima čovjeka/žene.
šišmišu, djelimično si u pravu vizavi tok malograđanskog mentaliteta i razmišljanja. ali po mom misljenju osnovni problem je retardiranost vlasti koja bi trebala da visokim porezom eliminiše stara auta iz prometa a zatim da investira u infrastrukturu za bicikla. onda bi smo imali manje auta, trake za bicikla a oni koji ne mogu da priušte novo auto i neće da voze biciklo, neka se udruže pa njih više plati taksi ili kombi da se vozaju okolo. GRAS zatvoriti i dati licence privatnim javnim prevoznicima da voze autobuse. Tramvaj u ingerenciju gradske uprave.
Prikaži sve komentare (17)